Een kleine bekentenis

Vorige week zat ik samen met onder andere een zeer ervaren onderwijzer. Toen we klaar waren met het werk waarvoor we waren samengebracht, praatten we nog een stuk verder over onderwijs en de onderwijsactualiteit. Het was tijdens deze babbel dat er iets gebeurde waar ik nog dagen later loop over te piekeren. Tijdens het gesprek zag ik namelijk hoe de man opeens zweeg omdat ik hem onderbrak. Ik snoerde hem ongewild en onbewust de mond. Wie was ik om dat te doen? Gelukkig zag ik het, en corrigeerde ik me met ‘U wou iets zeggen, sorry, ik liet u niet uitpraten’. Gelukkig dat de man zo een expressief gezicht had, waardoor ik het kon opmerken. Ik heb die dag veel bijgeleerd, niet enkel van dit moment, maar ook van wat toen volgde.

De volgende dag luisterde ik naar het onderwijsdebat op de Nederlandse radio over de publicatie van de staat van het onderwijs. Ik hoorde er iemand die niet tot het onderwijs behoort, maar wel veel over onderwijs denkt te weten, als reactie tegen een directrice stellen ‘dat ze de pijn wel hoort’, of iets in die zin. De zin was enkel maar een opstapje naar een ‘maar’ waarop vooral terug haar eigen mening te horen was. Gelukkig had de interviewster voordien de directrice wel laten uitspreken waardoor we haar degelijke verhaal wel hadden kunnen horen.

Ja, ik ben zelf al lang met onderwijs bezig. Zowel met les geven als met onderzoek, maar luisteren naar onderwijsmensen is mijn inziens belangrijker dan ooit. En luisteren is niet genoeg, er mee rekening houden des te meer.

Een gedachte over “Een kleine bekentenis

  1. Een waardevolle bekentenis… Pas als we kunnen luisteren, kunnen we herformuleren. En pas dan kunnen we komen tot de uitwisseling van ideeën. In het vak inleiding tot de filosfie of wetenschapsfilosofie, op de OU leerde ik over Gadamer. Hij noemde deze weg om te komen tot waarheid de hermeneutische cirkel; een wetenschapsvoering… Volgens mij is deze weg, wat onderwijs betreft, van een hogere orde dan het klassiek wetenschappelijk onderzoek waarbij data verzameld worden. Of waarschijnlijk is juister: niet van een hogere orde, maar van een orde die opnieuw hervonden moet worden.

    Bedankt voor je bedenkingen!

    Op ma 15 apr. 2019 07:37 schreef X, Y of Einstein? :

    > Pedro posted: “Vorige week zat ik samen met onder andere een zeer ervaren > onderwijzer. Toen we klaar waren met het werk waarvoor we waren > samengebracht, praatten we nog een stuk verder over onderwijs en de > onderwijsactualiteit. Het was tijdens deze babbel dat er iets ge” >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.