Hoe belangrijk zijn nieuwe schoolgebouwen voor leerprestaties?

Vond gisteren deze working paper van Julien Lafortune & David Schönholzer over de invloed die nieuwe schoolgebouwen kunnen hebben op de leerprestaties van de leerlingen. Het gaat hier voor alle duidelijkheid niet over hoe het gebouw en de klassen er al dan niet uitzien, maar wel puur over het feit dat leerlingen een nieuw gebouw krijgen.

Hiervoor analyseerden de onderzoekers data uit het Los Angeles Unified School District en probeerde men statistisch e controleren voor andere mogelijke verklaringen van vooruitgang (zoals klasgrootte, ervaring leraren,…). Volgens de onderzoekers was er een weliswaar beperkt positief effect op leren, maar er viel iets anders op:

“…we provide robust new evidence that school facility investments lead to modest, gradual improvements in student test scores, large immediate improvements in student attendance, and significant improvements in student effort.”

Het gaat wellicht dus over het negatieve effect van overvolle scholen en hoe nieuwe scholen dit negatieve effect kunnen milderen. Wellicht geen onbelangrijk idee in tijden van plaatstekorten…

Let wel: dit soort onderzoek is niet eenvoudig en voorgaande onderzoek in dit veld was vaak niet eenduidig. Het is ook moeilijk te onderzoeken met bijvoorbeeld een experiment waarbij je steekproef groot genoeg is. Wat goed is aan dit onderzoek, is dat het gebeurde met data van een regio die de voorbij decennia veel nieuwe schoolgebouwen kreeg.

Abstract van het onderzoek:

We offer new evidence on the effects of school facilities spending on student and neighborhood outcomes, linking data on new facility openings to administrative student and real estate records in Los Angeles Unified School District (LAUSD). Since 1997, LAUSD has built and renovated hundreds of schools as a part of the largest public school construction project in US history. Using an event-study design that exploits variation in the timing of new school openings, we find that spending 4 years in a new school increases test scores by 10% of a standard deviation in math, and 5% in English-language arts. This in part reflects non-cognitive improvements: Treated students attend four additional days per school year and teachers report greater effort. Effects do not appear to be driven by changes in class size, teacher composition, or peer com- position, but reduced overcrowding plays a role. House prices increase by 6% in neighborhoods that receive new schools. Real estate capitalization is greater than program cost, implying a willingness-to-pay in the range of 1.2 to 1.6 per dollar spent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.