Welbevinden op school? Misschien is dit niet de juiste discussie…

Gisteren ging het in Ter Zake over onderwijs en de ondertussen vermoeiende tegenstelling welbevinden versus leren kwam er ook weer aan bod. Mocht je verwachten dat ik nu nog maar eens ga uitleggen dat het geen tegenstelling is, dat deed ik al eerder. Nieuwe cijfers doen vermoeden dat het gewoon zelfs een zinloze discussie is om een heel andere reden.

Als we kijken naar de laatste JOP-monitor, dan zien we dat 5,7% van de Vlaamse (en Brusselse jongeren) zich niet goed voelen/laag welbevinden hebben. Maar hoe groot is de invloed van school op dit welbevinden? Behoorlijk klein.

Scholen erven grotendeels het welbevinden van buiten de school. En dan vind ik het raar dat we in heel dit debat niet kijken naar de factoren die wel de levenstevredenheid eerder doen dalen:

 

2 gedachten over “Welbevinden op school? Misschien is dit niet de juiste discussie…

  • De letterlijke quote bij de grafiek in het boek is:

   …zien we dat van de sociodemografische variabelen enkel nog de gezinssituatie als significante voorspeller overblijft, waarbij jongeren die niet uit een intact gezin komen, nog altijd bijna twee keer zoveel kans hebben om (helemaal) niet tevreden te zijn met hun leven als jongeren die wel uit een intact gezin komen (OR = 1,84; p < 0,001). Dat de familiesituatie een belangrijke voorspeller is van de levenstevredenheid, blijkt ook uit de vaststelling dat de tevredenheid over de relatie met de familie de kans op een lage levenstevredenheid significant verlaagt (OR = 0,66; p < 0,001).

   En nog:

   Wat tot slot niet rechtstreeks blijkt samen te hangen met de algemene levenstevredenheid, zijn de tevredenheid over studies, vrijetijdsbesteding, toegang tot informatie, sociale contacten met vrienden, overige sociale contacten, liefdesleven, lichamelijke gezondheid, de mate waarin men kan genieten en de mate waarin men creatief kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.