Kinderen ‘doen wetenschap’ liever dan dat ze ‘wetenschapper zijn’

Kleine, subtiele verschillen in taal kunnen soms uitmaken. Via BPS Digest ontdekte ik dit onderzoek van Ryan Lei en collega’s bij 212 kinderen tussen 7 en 9 jaar oud uit 2 New Yorkse scholen die random toegevoegd werden aan een van twee groepen:

  • 1 groep was ‘identity-focused’, waarbij talig wetenschappers als een aparte groep mensen werd beschouwd
  • 1 groep was ‘action-focused’, waarbij het uitgangspunt in het taalgebruik was dat iedereen wetenschap kan doen

En voor alle duidelijkheid, dit zat hem in details:

For instance, at the beginning of the study the kids saw a video that introduced them to the scientific process. For the identity-focused group, the narrator of the video used phrases like “scientists make thoughtful guesses to help them learn about the world”. The action-focused group, on the other hand, heard language like “when people do science, they make thoughtful guesses to help them learn about the world”.

De houding van de kinderen t.a.v. STEM werd drie keer getest doorheen het jaar, en wat bleek? De groep waarbij men focuste in het taalgebruik op het doen van wetenschap, stonden positiever t.a.v. wetenschap.

De onderzoekers waarschuwen wel dat hun studie misschien te weinig deelnemers heeft en pleiten voor verder onderzoek.

Opmerking: voor wie het abstract leest, slechts 212 kinderen van de 306 zaten in het longitudinale onderzoek.

Abstract van het onderzoek:

Over the course of middle childhood, children’s interest and beliefs about their own capacities for success in science often decline. This pernicious decline is especially evident among underrepresented groups, including girls, members of some racial and ethnic minorities, and children from lower socioeconomic backgrounds. The present research (N = 306, ages 6–11) found that while children lose interest and feelings of efficacy about their potential to “be scientists” across middle childhood, they maintain more robust interest and efficacy about “doing science.” These patterns were confirmed in both longitudinal and cross‐sectional analyses; effects were stable or increased across time and age. Mediation analyses revealed that the positive effect of action framing is partially accounted for by children’s views that the group of people who do science is more inclusive than the category of scientists. These findings suggest that using action‐focused language to encourage children in science is more inclusive and may lead to more science engagement across middle childhood than language that emphasizes scientists as an identity category. Implications for educational practices will be discusse

Een gedachte over “Kinderen ‘doen wetenschap’ liever dan dat ze ‘wetenschapper zijn’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.