Wat ik leer uit TALIS: Vlaamse leraren voelen geen grote noodzaak aan bijscholing, maar we zijn trieste winnaar op intimidatie van diezelfde leraren

10% van de Vlaamse schooldirecteurs wordt minstens 1 keer per week geconfronteerd met een leraar die door leerlingen geïntimeerd of bedreigd werd. Het is wellicht de meest opvallend grafiek voor Vlaanderen in het nieuwste TALIS-rapport (dat nu niet meer onder embargo staat):

De grafiek geeft ook aan dat het pesten onderling bij ons terug zou toegenomen zijn terwijl het al hoog was, maar de OESO geeft zelf in een voetnoot hierbij aan dat de stijging ook deels kan verklaard worden door de beleidsaandacht voor pesten op veel scholen.

Maar ik leer nog iets anders uit het rapport waarvoor je echter verschillende grafieken moet samen nemen. Ik illustreer het graag met deze tabel over les geven aan diverse klassen:

Lees even mee: 39% van de Vlaamse leraren geeft les in een klas waar meer dan 10% van de klas thuis geen Nederlands praat. Slechts 34% kreeg daar les over, 17% voelt zich goed voorbereid, slechts 18% volgde bijscholing. Slechts 8% vind dat er dringend bijscholing nodig is, maar… de leraren die er ervaring mee hebben zeggen: wij slagen er wel in.

Een zelfde redenering vinden we voor omgaan met ICT, leerlingen met speciale noden en klasmanagement. In feite geven leraren sowieso aan in Vlaanderen niet echt een hoge nood tot bijscholing te ervaren. Ik tweette daarom deze ochtend:

Verder nog enkele opvallende inzichten:

  • Leerkrachten in het basisonderwijs werken 11% meer per week dan hun collega’s in het secundair onderwijs, zowat 4,6 uur per week.
  • De tijd dat effectief naar les geven gaat per lesuur gaat achteruit, en vooral bij net die leerlingen die het meest onderwijs nodig hebben.
  • Nog steeds komen de leraren met minder ervaring vaker in klassen terecht met een grotere hoeveelheid kinderen uit gezinnen met lage SES.

In een andere post komen de algemene informatie over TALIS.

Een gedachte over “Wat ik leer uit TALIS: Vlaamse leraren voelen geen grote noodzaak aan bijscholing, maar we zijn trieste winnaar op intimidatie van diezelfde leraren

  1. Pingback: Nog een TALIS-post: samenvattende presentatie algemeen rapport: wat vinden leraren belangrijk? | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.