Sommige clichés over Aziatisch onderwijs blijken meer genuanceerd

Als we het hebben over onderwijs in Azië, krijg je al snel beelden van traditioneel onderwijs met weinig inspraak van de leerlingen. En ja, ze scoren wel goed op memoriseren, maar de rest zal wel minder zijn en het welbevinden laag. Dat laatste leek ondersteuning te krijgen met het bericht dat Singapore het aantal centrale examens wil afbouwen. Toch stel ik het wellicht te scherp, of beter: onderzoek toont zeker nuance.

Deze zomer bleek al dat het ervaren schoolklimaat op deze scholen niet zo slecht was in vergelijking met de VS. Via Daniel Willingham ontdekte ik nu een andere studie die toont dat memoriseren bij Aziatische leerlingen wel degelijk een grote rol speelt, maar… ze gebruiken meestal verschillende methodes:

In general, the present study showed that East Asian students combine memorization with metacognitive strategies in mathematics learning and that they also adopt different mixtures of memorization and metacognitive strategies. Among the students who used more metacognitive strategies and less memorization, their mathematics performance was higher than students who used more memorization and less metacognitive strategies. Moreover, most East Asian students reported using multiple learning strategies for learning mathematics. The combined use of metacognitive strategies and elaboration is the most effective learning strategy for mathematics performance, following by the combined use of metacognitive strategies and memorization. Thus, it appears that the role of metacognitive strategies seems to be important for students’ achievement in mathematics.

Belangrijke beperkingen: zelfrapportage, data uit 2012.

Abstract van het onderzoek:

This study examined learning strategy use in mathematics among East Asian students in East Asian educational systems. By employing latent class analysis on the Programme for International Student Assessment (PISA) 2012 data, we found four classes of learning strategy types, namely memorization with metacognitive strategies (17.49%), metacognitive strategies with memorization (50.70%), elaboration only (10.33%), and metacognitive strategies with elaboration (16.47%). The results showed that the majority of the students in all seven East Asian educational systems belonged to the ‘metacognitive strategies with memorization’ class, and most students adopted more than one type of learning strategy when learning mathematics. Additionally, students who reported the use of metacognitive strategies along with either memorization or elaboration showed higher mathematics achievement. We conclude that the cognitive processes employed by students of East Asian backgrounds are more complex and nuanced than the previous perception that they relied heavily on memorization.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.