Iedereen een laptop of iPad op school? Een kort overzicht

In Schotland, meer bepaald Glasgow, zullen 50000 kinderen een gratis iPad krijgen voor school. Gisteren stond in De Standaard hoe de laptop onze scholen aan het veroveren is, waarbij de Leuvense onderzoekers die in het artikel aan bod komen, de nodige kanttekeningen maakten:

Maar dat is nog toekomst­muziek. Door gebrek aan interactief materiaal worden laptops soms nutteloos gebruikt. Onderzoek wijst namelijk uit dat laptops louter gebruiken als vervanging van pen en papier geen meerwaarde biedt. Een handboek lezen op de laptop heeft ook geen voordeel ten opzichte van een handboek ­lezen op papier.

‘We moeten onderzoeken hoe ICT wezenlijk een verschil kan maken in het ondersteunen van het leerproces van alle leerlingen,’ zegt Depaepe. ‘Een stijging in ­infrastructuur gaat niet automatisch samen met een doordacht gebruik van technologie in het ­onderwijs.’

Het is een thema waar ik de voorbije jaren al vaker over blogde en schreef. Eerst en vooral: ja, technologie kan zeer zeker een meerwaarde bieden, al zijn de effecten vaak genuanceerd. 1 ding is zeker: gewoon technologie op school introduceren zonder meer: geen goed idee.

En er zijn de nodige aandachtspunten, los van de vraag of je degelijk lesmateriaal klaar hebt.

Een selectie;

Terug: ik vind het even fout om geen technologie op school te gebruiken als te denken dat technologie onderwijs zal redden, veranderen, enz. En misschien zijn dit wel de belangrijkste vragen die je moet stellen:

Een gedachte over “Iedereen een laptop of iPad op school? Een kort overzicht

  1. Technologie… het is mooi dat het er is, maar we moeten het niet overdrijven in het onderwijs door de kat op het spek te binden. Zorg dat het het er is als je het nodig hebt en verder niet. Bovendien. zijn er redenen om aan te nemen dat het voortdurend verblijven in een omgeving met WIFI (of het intensieve gebruik van een smartphone) slecht is voor de gezondheid:

    Uit Team Human Douglas Rushkoff: https://teamhuman.fm/, blz.89
    New studies on the health effects of cellphones and Wifi are ignored or buried as fast as they can be produced, and our schools and municipalities become more heavily and irreversibly invested in wireless networks, networks, smartboards and other computer-based learning.
    New studies on the health effects of cellphones and wifi: Diana Fine Maron: Major cellphone radiation reignites cancer questions: https://www.scientificamerican.com/article/major-cell-phone-radiation-study-reignites-cancer-questions/
    Jeneen Interlandi : Does cellphone us cause brain cancer?: https://www.consumerreports.org/cell-phones/what-the-cell-phone-brain-cancer-study-means-for-you/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.