Het frustrerende van onderwijsbeleid: het vergt vaak veel tijd om resultaat te zien (kleine tip voor de nieuwe minister)

In het antwoord dat de nieuwe minister van onderwijs in het interview onderaan deze pagina geeft op de vraag van Linda De Win waarop hij mag afgerekend worden binnen vijf jaar, noemt Ben Weyts verschillende zaken die ook in het regeerakkoord staan, maar… ik vrees dat hij bijvoorbeeld op het verbeteren van onze onderwijsprestaties in internationale vergelijkingen nu al met een probleem zit.

Deze zomer zat ik met een reeks onderzoekers samen aan tafel en het was Dylan Wiliam die nog maar eens herhaalde dat het effect van de meeste beleidsbeslissingen meestal pas ettelijke jaren te zien zijn. Er was een consensus rond tafel dat het dom was om in het vorige decennium naar Finland te reizen om te zien wat ze doen deden in onderwijs, omdat de beslissingen die tot de prima resultaten op PISA hebben geleid… genomen werden in de jaren 80 van vorige eeuw. Meer nog: de laatste PISA-rondes deed Finland het opvallend slechter, dus in die redenering is het misschien zo dat op het moment dat iedereen ging gaan kijken ze net minder goede keuzes aan het maken waren. Niet alles in onderwijs gaat traag – Zweden heeft zo zijn onderwijs razendsnel kunnen doen verslechten – maar het is toch vrij uitzonderlijk.

Concreet wil dit zeggen dat:

  • Als we vooruit gaan, de kans groot is dat dit komt door het beleid van de vorige minister van onderwijs, dit wil iets zeggen over de huidige achteruitgang en de minister in de voorgaande decennia…
  • inschatten of het nieuwe beleid al dan niet voor vooruitgang zorgt, kunnen we wellicht maar ten vroegste voor deze internationale vergelijkingen zien op het moment dat Ben Weyts ofwel in een mogelijke tweede termijn zit als minister van onderwijs of geen minister van onderwijs meer is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.