De moeilijke link tussen motivatie en leren

Deze week had ik verschillende gesprekken over motiveren en leren en bedacht dat ik er al zeker over geblogd moest hebben. Bleek inderdaad het geval…

X, Y of Einstein?

De spreekwoorden zijn duidelijk: “Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil”, of in het Engels “You can lead a horse to water, but you can’t make it drink.” Beide zegswijzen komen er zowat op neer: zonder motivatie zal er niks gebeuren of geleerd worden.

Al vaker zag ik verbaasd mensen opkijken, bij mijn uitspraak dat betrokkenheid en welbevinden niet gelijk staan aan leren, zie ook dit lijstje dat ik eerder postte. Maar ik vrees dat ik het nog erger moet maken. Terwijl de spreekwoorden suggereren dat motivatie eerst moet komen en dan leren volgt, toont onderzoek dat het best ook wel eens andersom zou kunnen zijn.

Deze post van Carl Hendrick bracht me het voorbije weekend het onderzoek in herinnering van onder andere Daniel Muijs en David Reynolds (2011). Deze laatsten toonden in hun review dat iets bijleren een positiever effect heeft op het zelfconcept dan vice…

View original post 230 woorden meer

Een gedachte over “De moeilijke link tussen motivatie en leren

 1. Dag Pedro, in een poging de polarisatie in het motivatiedebat te verminderen breng ik wel eens het artikel van De Brabander en Martens uit 2014 naar voren (zie link hieronder). Zij stellen dat motivatie een genuanceerd begrip is, waarbij positieve en negatieve impulsen tegelijk aanwezig kunnen zijn.
  Afhankelijke variabelen zijn volgens hen oa verbondenheid (relatedness) en context (omgeving). Ik heb deze hypothese van hun zo opgevat, dat als je iets wilt zeggen over motivatie, het van belang is te weten hoe verbonden een leerling zich voelt met een leraar. En in hoeverre de omgeving motiverend kan werken.
  Een leerling die veel vertrouwen heeft in een leraar, en opgroeit in een omgeving die arm is aan impulsen, gesprekken, kennis, ideeën, die wordt op een andere manier gemotiveerd, dan een leerling die weinig vertrouwen heeft in een leraar en opgroeit in een in meerdere opzichten ‘rijke’ omgeving. En dan zijn er nog allerlei andere variaties mogelijk.
  Anders gezegd: als je het alleen hebt over het vergroten van academische vaardigheden en behalen van resultaten en denkt dat daarmee motivatie zal ontstaan, dan mis je een flink deel van het grotere plaatje. Dat is net zo simpel als denken dat leerlingen eerst gemotiveerd moeten zijn, voordat ze gaan leren. Ook die visie ziet van alles over het hoofd.
  Het ligt dus complexer, het is een ingewikkeld samenspel tussen externe en intrinsieke motivatie, dat vooral beïnvloed wordt door de ervaring van verbondenheid en kenmerken van de omgeving waarin de leerling (ieder mens) leert en opgroeit.
  Hoop dat je het op prijs stelt, hartelijke groet

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1747938X13000353?via%3Dihub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.