Er is een nieuwe update van Hattie’s lijst van effectgroottes (maar…)

Bij het schrijven van mijn andere blogpost deze ochtend, ontdekte ik dat John Hattie zijn lijst met effectgroottes in juni van dit jaar terug een update heeft gegeven. Zo zie ik bijvoorbeeld dat de effectgroottes die de vorige keer torenhoog boven de rest uitstaken, collective teacher efficacy en Teacher estimates of achievement duidelijk gemilderd zijn. Je vindt de lijst hier en ik zette ze ook onderaan in deze post. Toch enkele waarschuwingen: steeds vaker is er kritiek op Hattie’s werk, we bespreken er verschillende voorbeelden van in ons nieuwe mytheboek.

De belangrijkste fout die je kan maken is (enkel) te focussen op een cijfer. De complexiteit achter het cijfer is veel belangrijker.

De nieuwe weergave heeft het voordeel dat het geen ranking meer is, soms is laaghangend fruit ook relevant als het niet te veel moeite kost. Toch zag ik al minstens 1 verwarrende fout in de chart, precies rond Teacher estimates of achievement dat een donkerblauw bolletje naast zich kreeg. Dit zou betekenen “Potential to considerably accelerate student achievement”, terwijl Hattie zelf eerder aangaf dat de hoge score kwam door correlatie en werken aan deze eigenschap bij leraren geen meerwinst opleverde.

2 gedachten over “Er is een nieuwe update van Hattie’s lijst van effectgroottes (maar…)

  1. Pingback: Oja, dit is het 10000ste bericht op deze blog! | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: 5 weken geen les (minstens), wat kan het effect zijn? | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.