Een deel van het verhaal: hoe vaak onze sterkste studenten niet voor de klas terechtkomen.

Elk jaar komen er een paar studenten op school op me af met steeds dezelfde vraag. “Mijnheer, u heeft toch eerst de lerarenopleiding gedaan, en dan verder gestudeerd? Hoe was dat en zou u het ons aanraden?”.

Ik moest er maandag aan denken toen een professor van de Gentse universiteit me vertelde dat nu 3 kwart van haar studenten in haar vak voor de opleiding onderwijspedagogiek uit drie kwart van dergelijke studenten bestaat. Ik hoor gelijkaardige verhalen bij collega’s.

Telkens ik zelf die vraag krijg, heb ik een dubbel gevoel. Op persoonlijk vlak kan ik ze het enkel aanraden. Maar… het is telkens een groot verlies voor het onderwijs. Het zijn niet zelden onze beste studenten die fantastisch les geven die er voor kiezen naar de universiteit te gaan, waarbij het nog maar de vraag is of ze ooit terug komen voor diezelfde klas.

Onlangs in een interview dat ik samen met oa Jan Van Damme deed voor Humo, had hij het ook over deze type studenten. De oorspronkelijke bedoeling van die schakeljaren was volgens hem net dat nog sterkere profielen de weg naar de klas zouden vinden. Maar het is nooit aantrekkelijk geworden voor hen.

Ik ben zelf altijd voorzichtig geweest met pleidooien voor vermastering van de lerarenopleiding of ook zoals in Nederland pedagogisch pabo’s, of masters in het basisonderwijs te krijgen. Mijn bedenking was dan steeds dat masters in andere landen blijkbaar niet altijd betere resultaten afleveren dan wat wij onze hogescholen bereiken. In Nederland zijn de resultaten genuanceerd. Het is cruciaal dat de scholen en directies ook weten hoe ze met zulke profielen kunnen omgaan, anders is het een maat voor niks.

Tegelijk begin ik meer en meer te voelen dat we die sterke profielen echt wel in onze scholen moeten terugkrijgen, dus ik voel hoe mijn mening geleidelijk aan bijgesteld wordt en misschien moet ik Jan Van Damme wel gelijk geven.

2 gedachten over “Een deel van het verhaal: hoe vaak onze sterkste studenten niet voor de klas terechtkomen.

  1. Helaas lijkt internationaal onderzoek te suggereren dat het nog erger is. Als de “beste” leerkrachten voor de klas komen, dan is het vaak niet in de scholen die (vanwege hun “zwakke” instroom) de grootste nood hebben aan hun talenten. De “beste” leerkrachten blijken bovengemiddeld vaak terecht te komen in de “sterkste” scholen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.