Dinsdag is het PISA -dag met de bekendmaking van de nieuwe 2018-resultaten, met als speciale focus Begrijpend Lezen. En het is waar, je kan behoorlijke bedenkingen hebben bij PISA, maar het blijft een belangrijk vergelijkingspunt. Ik heb voor alle duidelijkheid nog niks gezien, behalve enkele personen die PISA zelf wel al zagen en er niet zo gelukkig uitzagen. Deze post doet wel vermoeden welke richting het didactisch (verder) zal uitgaan.
Ik haal deze grafiek uit het TORB artikel van oa Jan Van Damme dat in april van dit jaar voor de nodige deining zorgde. De uitleg over de stippellijntjes tussen 2012 en 2015 vind je hier terug. De vraag zal dinsdag vooral zijn, hoe deze grafiek verder zal lopen. Ik denk dat we voor begrijpend lezen blij zullen mogen zijn met alles boven de 500… Het is trouwens ook uitkijken naar hoe Groot-Brittannië en specifiek Engeland het zal doen.
Waarom Engeland? Hebben die een bepaalde nieuwe leesmethode, leesbeleid, leesprojecten… uitgeprobeerd?
Klopt, ze hebben extra ingezet op leesonderwijs, met oa positieve gevolgen op PIRLS waar ze de omgekeerde beweging maakten van Vlaanderen. Vraag is of PISA dit al gaat tonen of net te vroeg komt.
Pingback: PISA 2018 in Vlaanderen is meer van het zelfde: verdere achteruitgang, verdere daling top, nog steeds ongelijk | X, Y of Einstein?