Lezen is 1 ding, maar wat met schrijven en luisteren?

De voorbije maanden hebben we het in het onderwijs al veel gehad over begrijpend lezen, en dat is broodnodig. Maar toen professor Hilde Van Keer op de inspiratiedag begrijpend lezen sprak in Brussel, net voor de publicatie van de nieuwe PISA-cijfers, wees ze op 2 andere basisvaardigheden die ook in het verdomhoekje staan in ons onderwijs: schrijven en luisteren.

Enkele slides uit haar presentatie:

  • Wat gaat er precies mis?

  • En opvallend: er wordt nauwelijks tijd aan besteed:

  • Luisteren scoort trouwens niet veel beter…

Ik begrijp waarom het minder aan bod komt. Luisteren en zeker schrijfopdrachten zijn behoorlijk arbeidsintensief. Maar het zijn tegelijk twee vaardigheden die vandaag misschien belangrijker zijn dan ooit. Komt er ook nog bij dat werken aan luisteren én schrijven ook nog eens het begrijpend lezen versterkt. Larry Ferlazzo verzamelde hierover de volgende quotes:

En voor iemand oppert: “maar we moeten al zoveel in het onderwijs”. Klopt, maar dit zijn basisvaardigheden die zowat altijd tot het onderwijs behoord hebben.

6 gedachten over “Lezen is 1 ding, maar wat met schrijven en luisteren?

  1. Het lijkt me nuttig om eens te kijken naar het voorspellend karakter van de drie vaardigheden (begrijpend lezen, schrijven, luisteren) op latere schoolprestaties. Dat zou alvast een objectieve factor vormen in de beslissing om lestijden toe te kennen. Ik ben redelijk zeker dat begrijpend lezen veruit aan de kop staat op dit vlak, zeker wanneer het begrijpend lezen van INFORMATIEVE teksten betreft.
    Ook als men leutert over 21ste eeuwse vaardigheden blijft dit zo, met “levenslang leren” op kop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.