Hoe je als ouder kan merken dat er een lerarentekort is.

Gisteren was het de beurt aan de Gentse schepen van onderwijs om de alarmklok te luiden over het lerarentekort. Hoorde gisteren nog van verschillende directies dat ze iemand quasi fulltime bezig hebben met vervangingen of met oplossingen zoeken voor als er geen vervanging is. Deze mensen zullen nu overuren kloppen omdat de griepepidemie in het land is. Scholen doen ongelooflijk hun best om alle problemen op te vangen.

Als een school sluit omwille van het lerarentekort zoals vorig in Amsterdam, dan zal je dat als ouder zeker geweten hebben, maar lang voor dit ultieme, zijn er veel kleinere tekenen die je misschien nu pas zal herkennen.

  • Je zoon of dochter krijgt vandaag wellicht vaker uurtjes studie omdat er geen vervanging is omdat een leerkracht ziek is of omdat die leerkracht op bijscholing is. Bijscholingen die sowieso meer onder druk komen te staan bij gebrek aan vervanging.
  • Klassen worden vaker samen gezet.
  • De leerkracht die bijvoorbeeld Frans geeft, is daarvoor speciaal uit pensioen gekomen.
  • Een vak wordt gegeven door iemand die er niet voor opgeleid is (zie eerder deze week)
  • Leerlingen krijgen voor een langere tijd een bepaald vak niet.
  • Het examen wordt vervangen door een taak wegens te weinig les.
  • Het examen gaat niet door wegens te weinig les.

Dit alles wordt meer open als scholen zoals al gebeurde, oproepen beginnen te doen voor ouders om in te vallen of oproepen via sociale media verspreiden in de hoop zo nieuwe lesgevers te vinden. Dat wil zeggen dat al het voorgaande niet meer mogelijk is.

Ik kan zelf enkel maar bewondering hebben voor het onmogelijke dat scholen proberen te realiseren, want zij kunnen niet dit probleem dat hen overstijgt zelf niet keren. En ja, het is een probleem dat de kwaliteit onder druk zet en de ongelijkheid kan vergroten en ja, de kans dat de het de komende jaren nog erger wordt. Veel klagen tav de school zet hen nog meer onder druk, terwijl ze alle echte hulp kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.