Denken dat je uit een arm gezin komt sterk gelinkt aan mentale problemen

We kennen al lang de correlatie tussen opgroeien in een gezin met lage sociaal-economische status en de grotere kans op fysische en psychische problemen. Een nieuw onderzoek dat ik vond via BPS Digest keek iets heel aparts na waar al een tijdje over gespeculeerd wordt. Wat als iemand denkt dat zijn of haar gezin armer is, maar dat niet noodzakelijk zo is.

Om dit te onderzoeken gebruikte men longitudinale data van Britse tweelingen. Voordeel: beide leven in hetzelfde gezin, zijn even oud,… Maar ze kijken niet noodzakelijk op dezelfde manier naar de financiële status van het gezin waarin ze leven. Dit alles – naast de werkelijke SES – werd in kaart gebracht als de tweelingen 12 en 18 waren. Tussendoor werden regelmatig ook hun mentale toestand gemeten.

Wat blijkt? De verschillen in perceptie kunnen heel erg verschillen. Meer nog: op 18 bleek de perceptie van de sociale status een betere voorspeller te zijn dan de eigenlijke status. Depressie was 10 keer meer het geval bij iemand die zichzelf armer inschatte dan je kon vermoeden bij iemand die objectief armer was. Angst werd drie keer beter voorspeld door de perceptie. Verschillen bleken niet zo groot op 12-jarige leeftijd.

Opgelet: dit is geen oorzakelijk verband. Je kan je perfect inbeelden dat door depressieve gedachten je negatiever denkt over de situatie. Meer onderzoek zal dit moeten duidelijk maken.

Abstract van het onderzoek:

Children from lower-income households are at increased risk for poor health, educational failure, and behavioral problems. This social gradient is one of the most reproduced findings in health and social science. How people view their position in social hierarchies also signals poor health. However, when adolescents’ views of their social position begin to independently relate to well-being is currently unknown. A cotwin design was leveraged to test whether adolescents with identical family backgrounds, but who viewed their family’s social status as higher than their same-aged and sex sibling, experienced better well-being in early and late adolescence. Participants were members of the Environmental Risk Longitudinal Twin Study, a representative cohort of British twins (n = 2,232) followed across the first 2 decades of life. By late adolescence, perceptions of subjective family social status (SFSS) robustly correlated with multiple indicators of health and well-being, including depression; anxiety; conduct problems; marijuana use; optimism; not in education, employment, or training (NEET) status; and crime. Findings held controlling for objective socioeconomic status both statistically and by cotwin design after accounting for measures of childhood intelligence (IQ), negative affect, and prior mental health risk and when self-report, informant report, and administrative data were used. Little support was found for the biological embedding of adolescents’ perceptions of familial social status as indexed by inflammatory biomarkers or cognitive tests in late adolescence or for SFSS in early adolescence as a robust correlate of well-being or predictor of future problems. Future experimental studies are required to test whether altering adolescents’ subjective social status will lead to improved well-being and social mobility.

Een gedachte over “Denken dat je uit een arm gezin komt sterk gelinkt aan mentale problemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.