Persoonlijk noot: ik heb het wel even gehad met digitaal

Weet je, dat ene nummer van Jona Lewie, dat kon over mij gaan. Ik ben echt niet de meest sociale mens en kan echt genieten van in stilte doorwerken. Bij gebrek aan bureau op mijn hogeschool werk ik al 20 jaar vaak thuis – zelfs toen men mij ooit een bureau aanbood, paste ik. Veel van de tools die we de voorbije weken hanteren, gebruikte ik zelf al langer. Lekker handig! Tenminste dat dacht ik, maar negen weken lockdown en digitaal onderwijs doen me ondertussen anders vermoeden. Ik ken en verdedig veel voordelen van digitaal, maar eerlijk: ik ben er ondertussen wel zo wat klaar mee.

Tijdens de eerste weken van de Coronacrisis en de bijhorende lockdown las je her en der quotes dat die ene vergadering blijkbaar dus echt een mail kon zijn geweest. Maar blijkbaar vergeten mensen snel, want ondertussen vergaderen we ons weer letterlijk suf in de zoveelste Teams, Zoom, Jitsme of andere online meeting. En dan heb je nog de gesprekken die niet stoppen in de Teams-chat of Slack. Sorry, even wachten, ik krijg een Whatsapp-bericht over een volgend Skype-gesprek. Ik overweeg om Twitter van mijn telefoon te gooien. Dit laatste niet vanwege negatieve commentaren of zo, maar gewoon omwille van de rust.

Er waren en er zijn mensen die stellen dat we na de crisis geen uur meer in de file zullen willen staan voor een vergadering, maar stilaan zou ik er veel voor over hebben om een uur in de wagen aan te schuiven. Het is namelijk een uur zonder schermpjes en je krijgt als beloning menselijk contact. Waar kan ik tekenen?

Je wil niet weten hoeveel voordelen ik kan opnoemen van het digitale bij leren, maar de moed zakt me in de schoenen als ik besef dat de kans reëel is dat ik volgend semester terug vooral online moet les geven, zoals gisteren professor Goossens voorspelde. Ik mis het contact met de studenten, de interactie, de discussie, het inspelen op wat leeft in een groep. Uit mijn eigen onderzoek weet ik hoe belangrijk de informele momenten kunnen zijn voor de relatie tussen lerende en lesgever en zo ook voor leren. Ik besef nu dat ik misschien het meest essentiële over het hoofd zag in mijn onderzoek omdat het zo vanzelfsprekend was, tenminste tot een niet lange tijd geleden: we hebben gewoon menselijk contact nodig.

Voor je denkt dat ik hier half depressief zit, heb geen schrik. De voorbije dagen heb ik vooral beseft dat ik blijkbaar echt graag doe wat ergens begin maart tot stilstand kwam. Les geven, samenwerken, lezingen geven, samen muziek maken,… Mijn persoonlijke les uit deze crisis is dus niet de ontdekking van het digitale, maar de herwaardering van IRL, in real life.

4 gedachten over “Persoonlijk noot: ik heb het wel even gehad met digitaal

 1. Dit is op Tussen Letter & Historie herblogden reageerde:
  Dit artikel van Pedro Debruyckere is van toepassing op veel leerkrachten. Ook op mij. Ik heb vanmorgen net hetzelfde gezegd aan de ontbijttafel. Toen ik in de De Standaard las dat zelfs de zomer van 2021 niet gegarandeerd vrij zou zijn van coronamaatregelenen, doemde het beeld van een 1ste september op via het scherm… Ik hou mijn hart er voor vast. Veel collega’s zijn het digitale moe en zijn ook letterlijk moe. Fysiek lesgeven vraagt energie, maar digitaal lesgeven zuipt energie. Hoe sneller we weten hoe we kunnen starten, afstandsonderwijs of niet, hoe beter. Want dan kunnen we er ons op voorbereiden. Want zoals vele collega’s zullen beamen, afstandsonderwijs is meer dan alleen voor een PC gaan zitten babbelen.

 2. en dan is er ook de kant van de studenten… ze laten me weten hoeveel langer het duurt om de eerste lezing te doen van de leerstof (ook al maak ik filmpjes), Hoeveel hoger de drempel is om een vraag te stellen, hoeveel langer het duurt voor je antwoord krijgt en vooral hoeveel moeilijker het is om gemotiveerd te blijven als de vaste structuur wegvalt.

  ik geloof dat als je iets wilt leren, digitaal je gading best kan vinden, maar dat digitaal onderwijs bieden vaak naast de bal slaan is.

 3. De spijker op de kop, Pedro!

  Groet,

  Jan

  PS Ik ben er niet zo zeker van dat we nu naar een verbeterd onderwijs gaan door de digitale wegen die nu uitgebreid geëxploreerd zijn. Ik vrees zelfs dat je een mythe mag toevoegen aan de al lange lijst…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.