Een onderbelichte groep onderwijshelden: de schooldirecties

Op mijn tijdlijnen op sociale media heb ik vrij veel schooldirecteurs en -directrices. Velen onder hen beleven momenteel een meer dan apart weekend. Ze hebben de voorbije drie maanden keihard gewerkt, harder dan ze zelf ooit dachten te kunnen werken. Ze kregen nieuwe taken in moeilijke omstandigheden te verwerken. De kans dat schooldirecteur nog meer een knelpuntberoep gaat worden, is reëel.

Waarom is het een apart weekend? Wel, aan de ene kant zijn ze blij dat er meer leerlingen naar school mogen komen, aan de andere kant worden de spelregels na twee weken weer veranderd. Veel directies gaven tijdens de gesprekken met de inspectie aan nog meer aan te kunnen qua opening, maar ik zie en lees ook veel kritiek. Kop van jut lijkt hierbij vaak de minister van onderwijs Ben Weyts, maar dat is niet echt terecht. De voorbije weken kregen de virologen en epidemiologen meer inzichten over hoe het virus zich gedraagt bij kinderen. De pleidooien werden steeds talrijker om de kinderen zonder beperkingen terug naar de basisschool te laten gaan, onder andere woensdag nog van meer dan 16000 medici, eerder van een grote groep wetenschappers met daarin onder andere kinderepidemiologen. Het onderwijsveld kon wellicht niet zo ver gaan om alle beperkingen te laten varen. Hoe leg je zoiets uit aan de mensen die de voorbije weken en maanden aangemaand werden om supervoorzichtig te zijn? De angst zit er nog bij veel mensen in, al dan niet gevoed door te snel gepubliceerde artikels waarvan de correctie veel minder gedeeld werd.

Maar ondertussen moeten de schooldirecties weer alles opnieuw bekijken met een onderwijspersoneel dat ook al weken op het tandvlees zit, wetende dat de start op 1 september wellicht ook nog lang niet normaal zal zijn. Terug geen pleidooi voor wat gehandenklap, maar wel een pleidooi voor begrip. En is het ook geen tijd om de job van leidinggevende in het onderwijs nog meer daadwerkelijk te waarderen en te ondersteunen?

2 gedachten over “Een onderbelichte groep onderwijshelden: de schooldirecties

  1. ‘Het onderwijsveld kon wellicht niet zo ver gaan om alle beperkingen te laten varen. Hoe leg je zoiets uit aan de mensen die de voorbije weken en maanden aangemaand werden om supervoorzichtig te zijn?’

    Gewoon simpel, voortschrijdend inzicht. Iedereen is aan het leren. Fouten maken is hierbij essentieel. De beste politici en wetenschappers zijn diegene die zich niet krampachtig vasthouden aan hun grote gelijk, maar zich snel aanpassen aan nieuwe inzichten.

    En er staat heel wat op het spel. De steun voor de Corona maatregelen smelt weg als sneeuw voor de zon. Je kan niet aan directeurs vragen om en meer leerlingen naar school te laten gaan en grosso modo dezelfde veiligheidsmaatregelen te nemen. De voorwaarde voor meer leerlingen was een aanzienlijke versoepeling van deze maatregelen. Dit betekent voor de directeurs die net hun zaak rond hadden (na weken zwoegen om aan ale veiligheidsmaatregelen te voldoen) om hun werk volledig over te doen. Een nieuwe epidemie van burnouts bij de directeurs en technisch onderwijspersoneel is hier in de maak.

  2. Pingback: Terugkijken op de blog tijdens de eerste jaarhelft… | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.