Leende Freud zijn ideeën van iemand anders?

Via Neuroskeptic ontdekte ik dit artikel van Harry Oosterhuis waarin de auteur stelt op basis van historische analyses dat Freud zijn ideeën voor Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie haalde bij Moll. Die publiceerde twee jaar na Freud een boek waarbij Freud stelde dat Moll zijn ideeën bij hem had gehaald. Nu blijkt echter dat Moll veel al schreef voor de eeuwwisseling in “Untersuchungen über die Libido sexualis” en… dat Freud dat boek had en er aantekeningen in maakte.

Heeft Freud plagiaat gepleegd qua ideeën, dat is moeilijk te zeggen, maar het valt niet meer te ontkennen dat Freud wel degelijk van het werk van Moll wist waar toch zeer gelijklopende ideeën in voorkwamen:

Since he read Moll’s Untersuchungen thoroughly, Freud must have been aware that most of his professed innovations had been articulated by Moll eight years earlier. The fact that Freud did not pay fair tribute to Moll casts doubt on his integrity. Or did he suffer from another attack of ‘cryptomnesia’: a form of amnesia rooted in the unwillingness to give up one’s claim to originality?

Abstract van het onderzoek:

This article explores the antagonism between Sigmund Freud and the German neurologist and sexologist Albert Moll. When Moll, in 1908, published a book about the sexuality of children, Freud, without any grounds, accused him of plagiarism. In fact, Moll had reason to suspect Freud of plagiarism since there are many parallels between Freud’s Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie and Moll’s Untersuchungen über die Libido sexualis. Freud had read this book carefully, but hardly paid tribute to Moll’s innovative thinking about sexuality. A comparison between the two works casts doubt on Freud’s claim that his work was a revolutionary breakthrough. Freud’s course of action raises questions about his integrity. The article also critically addresses earlier evaluations of the clash.

Een gedachte over “Leende Freud zijn ideeën van iemand anders?

  1. So what? Wetenschap zit vol met dergelijke verhalen. If I have seen more is because I was standing on the shoulders of giants (dixit Isaac Newton, die zelf ook een heel groot ego had maar zijn PR wel goed in het oog hield). Je zou je zelf kunnen afvragen of er wel originele ideeën bestaan. We bekijken een oud verhaal met de hedendaagse standaarden. De zoveelste aflevering in beschadig Freud, lijkt me, zuiver tijdverlies. Als we de realisaties van wetenschappers gaan afwegen tegen de fouten die ze maakten dan blijven er niet veel meer over. Zelfs Einstein gaat roemloos ten onder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.