Spreekkansen verdelen in de kleuterklas

Kleutergewijs

‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ Dat zeiden ze vroeger wel eens tegen kleine kinderen om hun gebabbel in te perken. Wat zijn de tijden veranderd. Ondertussen is spreken het kostbare goud van de kleuterklas geworden. We proberen bergen te verzetten om de taal van onze kleuters te stimuleren, overstelpen hen soms met vragen en geven ze liefst uitgebreid het woord. Alleen blijken die spreekkansen toch niet gelijk verdeeld over alle kleuters.

De rijkdom aan spreekkansen is ongelijk verdeeld

Neem één kleuterklas, en tel het aantal keren dat elke kleuter aan bod komt. Onderzoekster Chaparro-Moreno deed dat: ze zette 13 kleuters uit één klas een camera op hun hoofd, zo’n action-cam, en telde hoe vaak ze met de leerkracht of klasgenootjes in interactie gingen (Chaparro-Moreno et al., 2019). De variatie was groot! Eén kleuter had gemiddeld genomen per 10 minuten wel 12,4 interacties met de leerkracht. De minst fortuinlijke kleuter…

View original post 1.226 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.