Twee opvallende resultaten uit Teacher Tapp Vlaanderen die aan het denken zetten.

We merken een kleine terugval in het aantal respondenten – wellicht door de vakantie – maar toch beantwoordden gisteren nog meer dan 1800 respondenten onze vragen. De resultaten zijn deze keer wel zeer opvallend.

Laten we beginnen met het goede nieuws, de meeste onderwijsmensen zouden hun eigen werkplek aanbevelen:

Hierbij zijn er tussen de verschillende profielen weinig verschillen, enkel respondenten uit het buitengewoon secundair onderwijs zijn hier iets negatiever dan de andere respondenten.

We peilden ook bij onze respondenten door wie ze zich gewaardeerd voelden. Het goede nieuws is dat 73% zich gewaardeerd voelt door de leerlingen. Dit is enkel een pak slechter bij ondersteunend personeel (45%). Onze respondenten voelen zich al minder gewaardeerd door de ouders, al scoort men dit bij het basisonderwijs nog zowel in het kleuteronderwijs als lager onderwijs boven de helft. Waardering door de schoolleiding wisselt iets meer, waarbij vooral de lagere scores bij respondenten uit het TSO en BSO opvallen. Tegelijk zijn de scores van de zorgleraren en het ondersteunend personeel hier een pak hoger. Dit kan wellicht verklaard worden omdat zij vaker in aanraking komen met de schoolleiding.

Maar dan de echte pijnpunten die beide over de hele lijn hetzelfde lijken: onze respondenten voelen zich absoluut niet gewaardeerd door de overheid en de samenleving. Hier zitten we met een echt probleem, zeker in het licht van het lerarentekort. Je zou kunnen stellen: goed dat de werkplek voor de meeste ok is en gelukkig dat er leerlingen zijn.

Naar aanleiding van deze vraag kregen we via verschillende kanalen suggesties over wie er allemaal in dit lijstje ontbrak, zoals vakbonden, koepels, schoolbestuur. De komende tijd zullen we deze ook bevragen. Het is sowieso een thema dat we verder willen verkennen.

Zelf meedoen met Teacher Tapp (zelfde links voor Vlaanderen én Nederland):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.