Het effect van Corona op het lerarenberoep, een waarschuwing van TALIS

Het is een Focus-rapport dat ik over het hoofd had gezien in november, maar in de meest recente Teaching in Focus, waarschuwt de OESO voor leraren die het beroep zullen verlaten omwille van het corona-virus. De redenering is als volgt: stress is een belangrijke voorspeller voor stoppen met de job. Dit bleek al het geval voor het virus. De stress neemt nu toe door het virus, dus de kans stijgt dat dit uiteindelijk voor meer leraren zorgt die stoppen met hun job. Meer inspraak in het schoolbeleid zou een mogelijke milderend effect hierop kunnen hebben.

  • On average across OECD countries, teachers who are satisfied with their terms of employment are significantly less likely to say they intend to leave the profession within the next five years, while teachers experiencing work-related stress are more likely to.
  • In 2018, even before the current COVID-19 crisis, keeping up with changing requirements was a source of stress for 41% of teachers, on average across OECD countries.
  • Staff participation in school governance is significantly and positively related to teachers’ satisfaction with their terms of employment in all OECD countries except for Alberta (Canada) and South Africa.

Tegelijkertijd denk ik zelf dat het wel degelijk een stuk complexer is. Er kan ook sprake zijn van algemene jobonzekerheid door de economische gevolgen van de huidige COVID-crisis, die net mensen in de job zouden kunnen houden – ook al zijn ze niet meer zo gelukkig in hun werksituatie.

We bevroegen onze respondenten in Teacher Tapp Vlaanderen in november of ze mogelijk overwogen om te stoppen. 12% gaf aan hier effectief over na te denken en 3% was effectief bezig met ander werk te zoeken:

Dat de werkdruk is toegenomen, lijkt wel zeker. Ook de maandelijkse bevraging die we met Teacher Tapp Vlaanderen doen over de voorbije maand lijkt dit te bevestigen:

Een gedachte over “Het effect van Corona op het lerarenberoep, een waarschuwing van TALIS

  1. Interesting!

    En nog de Beste Wensen en een Gezegend 2021 !

    Mvg, ir. Leendert Pengel Manager Center for Digital Learning University of Curacao P

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.