Een gesprek tussen Lien Van De Kelder en mezelf over onderwijs overmorgen

Read My Lips startte met een nieuwe podcastreeks waarin enkele van hun sprekers en moderatoren in gesprek gaan met als insteek: wat brengt de toekomst? wat na corona? Lien Van De Kelder en ikzelf mochten de spits afbijten. Meer info vind je hier.

Een gedachte over “Een gesprek tussen Lien Van De Kelder en mezelf over onderwijs overmorgen

 1. Hallo Pedro,

  Mooi verhaal. Zo goed als mogelijk onderbouwd met de nodige nuances. Maar ik heb of niet goed geluisterd of mis de essentie van waarom sociaal constructivisme nu niet goed is.

  Je geeft aan dat evidence informed beter is. Ik neem aan dat je bedoelt dat zowel in sociaal constructivisme, behavioristisch onderwijs of welke “isme” dan ook goede zaken te vinden zijn. En al deze stromingen onderbouwen dat met diverse onderzoeken.

  Mag ik jouw standpunt dan zo vertalen, dat niet één stroming zaligmakend is maar het onderzoek ernaar. Dat we het beste uit alle onderzoeken van al die stromingen halen, zonder dat we worden beperkt door de regels van die stroming te moeten volgen?

  Overigens werd je gevraagd of de coronacrisis ook positieve zaken heeft voortgebracht (vanuit de ouders). Maar ik denk dat ook het onderwijs heeft ervaren dat dingen anders kunnen. Het dogmatische principe dat onderwijs in een school moet plaatsvinden heeft een terechte deuk gekregen. Doordat we verplicht waren online te gaan (full Monty 🙂 ), komen de voor- en nadelen van offline en online onderwijs naar boven. Als een ware Don Q. heb ik jaren lang mijn collega’s proberen te overtuigen van de voordelen van online onderwijs en daar is altijd veel weerstand tegen geweest. Vooral hoorcolleges zijn een hel. Ik heb altijd tegen mijn collega’s gezegd: “ga jij eens 3 uur achter elkaar in de collegezaal als student zitten, dan piep je wel anders”. Zonder de discussie aan te gaan hoe effectief een hoorcollege is (Dochy, https://wij-leren.nl/high-impact-learning-kenmerken-principes.php) is een hoorcollegezaal niet de meest stimulerende omgeving om te leren.
  Een paar stroompunten in de gehele zaal voor 100+ studenten (Quote facilitair dir.: “in de toekomst laden we contactloos op, dus stopcontacten zijn overbodig…”. Nou de eerste 10 jaar nog niet hoor. Daarnaast zijn er vaak (gigantisch) slecht zittende stoelen en een beperkte plek om je materialen te stallen (zo schuin dat je pennen en tablets ervan af vallen als je ze niet tegenhoud). Geen opname mogelijkheden, tenzij je het vooraf reserveert (daarna moet AV-medewerker nog extra handelingen verrichten).
  Nu in het online onderwijs zien we de voordelen om hoorcolleges toch permanent naar online onderwijs te verplaatsen. We zien een gevoelsmatig hogere aanwezigheid (helaas niet gemeten), betere interactie met de student (mogelijkheden door chat) en het maken van opnames is een kwestie van letterlijk één-druk-op-de-knop. Daarnaast zit, ligt, hangt de student in een voor hem prettige stoel/bed/bank. Geen reistijden (wat als terecht excuus door studenten werd aangegeven om niet aanwezig te zijn, vaak 2-4 uur reizen voor 1 uur college)

  Kortom: corona-aanpassingen zijn niet echt fantastisch en het onderwijs is zeker niet beter geworden, maar heeft volgens mij ook weer vernieuwde inzichten gebracht die het onderwijs beter maken voor de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.