Nieuw sociaal netwerk Clubhouse: live podcasten (gastblog Linda Duits)

Deze post verscheen eerst op dieponderzoek.nl. Overgenomen met permissie. Btw, heb zelf ook al toegang tot de app en ben er ook nog niet uit of het iets is.

Er is een nieuw sociaal netwerk dat deze week veel buzz genereerde: Clubhouse. De app bestaat al een jaar, maar kreeg eind januari een flinke kapitaalinjectie van $100 miljoen. Er waren op dat moment zo’n twee miljoen gebruikers en de waarde werd geschat op 1 miljard dollar. Vooralsnog is de app alleen beschikbaar voor de iPhone.

Het idee: gebruikers komen samen in kamers waar ze gesprekken kunnen voeren. Een deel heeft sprekersrechten, de rest luistert mee. Het is wellicht het beste te beschrijven als live podcasten. Zo luisterde ik naar wat ik een panelgesprek zou noemen met crew & cast van de serie Mocro Maffia. Je kunt de gesprekken niet opnemen en als de sessie afgelopen is, is het weg.

De app is vooralsnog invite-only, wat het een exclusief karakter geeft en wat bijdraagt aan de buzz. Het is echt een sociaal netwerk, in de zin dat je van andere gebruikers kunt zien wie zij volgen en door wie ze gevolgd worden. Je krijgt op basis van wie je volgt suggesties voor lopende en aankomende kamers, en je kunt je interesses aangeven (‘LGBTQ’, ‘podcasts’, ‘math’) of je aansluiten bij een themaclub.

Zoals altijd heerst er een beetje een hype. Omdat er nog maar weinig gebruikers zijn, kan je heel dichtbij de celebs komen die al lid zijn. En net als bij andere gehypete netwerken schijnt niemand te weten wat ze nu precies met de app aan moeten. “Het is een soort van continu voorstelrondje” zei een vriend. Dat is natuurlijk wat er gebeurt als je in een kamer zit met vreemden.

Live podcasten klinkt als interessant, maar ik heb er ook twijfels bij. Want is live podcasten niet gewoon radio? Het kenmerkende aan podcasts is dat je ze kunt luisteren wanneer jij wilt. Clubhouse is live only. Dat is erg gewaagd in een tijd waarin we alles on-demand doen. Aan de andere kant biedt liveness een niet te versmaden ‘je moet erbij zijn’-urgentie. In de app kun je je vrienden een kamer inroepen waar iets interessants gaande is. Besloten en sociaal dus, zoals een goede club.

2 gedachten over “Nieuw sociaal netwerk Clubhouse: live podcasten (gastblog Linda Duits)

  1. Pingback: Lectuur op zaterdag: denk aan je vroeger succes, wegraken uit het clubhuis en vierkante uitwerpselen (en meer) | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.