En nu? Over de eindtermen.

Wat ik zaterdag allemaal als toekomst schetste is uitgekomen: Katholiek Onderwijs Vlaanderen stapt naar het grondwettelijk hof omdat ze het niet eens zijn met de nieuwe eindtermen.

De belangrijkste vraag vandaag is wellicht: en nu?

Twee woorden, maar moeilijk te beantwoorden, omdat er verschillende vragen onder schuil gaan.

Gaan ze gelijk krijgen? Terwijl ze sterke troeven hebben, zoals bijvoorbeeld het advies van de Raad van State, is dit niet 100% zeker. Juridische experts zien de kansen eerder fifty fifty of een dubbeltje op zijn kant. Ik ben geen jurist, en tegelijk het grondwettelijk hof zijn geen pedagogen of onderwijskundigen. Stel je voor dat het Katholiek Onderwijs geen gelijk krijgt… Dan ligt het Vlaamse onderwijs voorgoed in een andere plooi. Dat de andere koepels en netten geen graten zien in de nieuwe eindtermen helpt niet.

Wat op de werkvloer? Veel scholen zijn al langer bezig dit voor te bereiden. Zelfs katholieke scholen kregen van hun koepel al voorlopige leerplannen op basis van de huidige eindtermen. Het Grondwettelijk Hof heeft 3 maanden te tijd voor een antwoord. Dan zijn we april/mei. Veel kan er dan niet meer veranderd worden. Zelfs als het een schrapping of schorsing zou worden, dan bestaat de kans dat de meeste scholen wel degelijk de huidige eindtermen zullen invoeren. Het lijkt me trouwens ook niet ondenkbaar dat sowieso het controlemechanisme van de praktijkcommissie bij een negatieve uitslag naar voor zal geschoven worden als oplossing en dan heeft de politiek toch nog gewonnen.

Wat vooral opvalt is dat de oude breuklijnen vandaag terug open en bloot liggen. Niet die tussen 1 partij en 1 koepel, maar tussen een groot stuk van de politiek en 1 koepel en tussen koepels en netten onderling. Terwijl de voorbij 10 maanden er zeer hard en goed is samengewerkt rond Corona, liggen nu de kaarten echt wel anders.

Waarom? Toen de eindtermen ingevoerd werden, was de tussenstap een soort van toegeving tav de oorspronkelijke bedoeling van Luc Van den Bossche om zo de koepels en netten toch nog inspraak te laten houden. Daarom werden vaak eindtermen in elke ontwikkelingsstap vager en dus de invloed van koepels en netten aanwezig. Toen al wou de politiek hun macht kortwieken, terwijl er ook op sommige plaatsen gedroomd werd (en nog steeds wordt) van slechts 1 net.

En nu lijkt het wel alsof die oude strijd dus een nieuwe fase is ingegaan…

2 gedachten over “En nu? Over de eindtermen.

  1. Pingback: Een update over de eindtermen en het grondwettelijk hof | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.