Hoe zou het nog zijn met TED?

De titel van deze blogpost is misschien een beetje onbedoeld gemeen, want TED bestaat nog steeds. Er verschijnen quasi dagelijks nog steeds video’s en er worden nog steeds (virtuele) conferenties georganiseerd, maar tegelijk lijkt de invloed van TED buiten de eigen community de laatste jaren kleiner te worden.

Toen we ons eerste mytheboek geschreven hadden kregen we zoveel vragen over bijvoorbeeld Ken Robinson dat we wel een hoofdstuk moesten toevoegen bij de update. Ondertussen is de man gestorven, Mitra met pensioen en zie je niet vaak meer een TED-talk die de (online) wereld verovert omdat die massaal gedeeld wordt.

We hebben een hele groep sprekers gehad die al dan niet terecht claimden dat ze een TED-spreker waren, maar ik zie steeds minder dit label opduiken om mensen te overtuigen dat iemand een topspreker zou zijn. De golf van kritiek die TED kreeg, is ook al een tijdje verstomd. Zeker in het begin van het vorig decennium las je regelmatig dat het vaak te elitair was, dat sprekers op moesten draven als circusclowns voor een duur betalend publiek en dat wetenschap vaak ondergeschikt werd aan een straf verhaal. Nu lijkt TED niet meer belangrijk genoeg om er veel kritiek op te hebben.

Zelfs deze heerlijke parodie is ondertussen ook al bijna vijf jaar oud:

Je ziet nog wel af en toe het wereldbeeld van TED opduiken als er een nieuwe edupreneur opstaat of nieuwe onderwijsvernieuwende ideeën gelanceerd worden die vaak al een paar decennia meegaan. Maar ook hier lijkt de motiverende en mobiliserende kracht te verminderen, ook al is de polarisering zeker in de Angelsaksische wereld nog steeds zeer levendig.

Zelf heb ik gemengde gevoelens bij TED. Ik leerde het voorbije decennium enkele TEDx organisatoren kennen en merkte bij hen vuur en de passie en dat is mooi. Tegelijk maakte ik ook ooit een TEDxEducation mee in Brussel waar mijn maag omdraaide van het elitaire en wereldvreemde gedoe. Het ging door op een dure privé-school en de verhalen leken uit een wereld te komen die ver van de dagelijkse realiteit stond. Terwijl ik verschillende video’s heb gedebunked, kwam ik ook zeker al interessante inzichten tegen.

Maar wie weet verandert alles weer na een volgende TED Global…

Een gedachte over “Hoe zou het nog zijn met TED?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.