Een goede schooldirecteur levert 3 maanden leerwinst op

Dit weekend stond ik met anderen in De Telegraaf in een artikel over de 8,5 miljard euro die de Nederlandse overheid wil investeren in onderwijs om de leerachterstanden weg te werken. Ik waarschuwde daarin dat het gevaar bestaat dat ongewild dit de ongelijkheid tussen scholen kan vergroten omdat het leidinggevend vermogen van scholen enorm kan verschillen. We weten al langer dat de directie een grote invloed kan hebben op het leren van kinderen, en een nieuwe review-studie van de Vanderbilt Universiteit en de Wallace Foundation waarin twintig jaar onderzoek geanalyseerd werd, bevestigt dit terug.

Wat zijn de belangrijkste conclusies van deze review studie:

  • Studies using new data and methods show that the importance of principals may not have been stated strongly enough in earlier work, given the magnitude and scope of principals’ impacts on students and schools.
  • A principal in the 75th percentile of effectiveness yields an increase in student learning in reading and math of about three months, nearly as much as the four months of increased learning generated by a teacher at the 75th percentile, but across an entire school. The principal’s effects on students are largely indirect, coming in good measure through teachers, with the principal influencing factors including teacher hiring and development as well as the conditions for sound learning.
  • Evidence links four domains of principal behaviors to positive outcomes for students and schools—and they include but go beyond engagement with instruction.
  • The principalship needs continued reorientation toward educational equity.
  • Given the strength and scope of the impact of an effective principal, investing in successful strategies is likely to have a very large payoff.
  • We need renewed attention to supporting a high-quality principal workforce.

Een gedachte over “Een goede schooldirecteur levert 3 maanden leerwinst op

  1. Pingback: Een goede schooldirecteur levert 3 maanden leerwinst op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.