Hoe zou het nog zijn met… de eindtermen basisgeletterdheid?

Momenteel is het beleid heel erg bezig met de eindtermen van de tweede en derde graad en de voorbereiding van de eindtermen basisonderwijs, maar twee jaar geleden werden de eindtermen voor de eerste graad ingevoerd. Daarbij was een belangrijke vernieuwing dat invoering van eindtermen basisgeletterdheid. Wat waren die eindtermen ook al weer?

De eindtermen basisgeletterdheid moeten door elke individuele leerling bereikt worden op het einde van de 1ste graad, zowel in de A-stroom als in de B-stroom. Eindtermen die een attitude aangeven, zijn door de school bij de leerlingen na te streven. (bron)

Mijn studenten Sarah Sap en Marlies Tuttens schreven een prima bachelorproef met verschillende scenario’s hoe dit zou kunnen aflopen. Maar hoe lijkt het nu echt te verlopen?

Volgens de inspectie bij de voorstelling van de meest recente Onderwijsspiegel worstelen veel scholen met precies de evaluatie van deze eindtermen basisgeletterdheid.

Bij het Katholiek Onderwijs staat alvast dit in de leerplannen:

(zie deze tweet)

Vrij vertaald: de eerste paragraaf toont de eigenlijke bedoeling van de overheid, de tweede paragraaf stelt dat de delibererende klassenraad de premisse van de eindtermen basisgeletterdheid kan overrulen.

Hiermee wordt de kans kleiner dat de eindterme basisgeletterdheid een nieuwe ondergrens wordt waar men zich op zal richten, anderzijds kan het betekenen dat deze specifieke eindtermen vooral meer planlast opleveren omdat ze kunnen vervellen tot een puur administratieve maatregel die zijn doel voorbij schiet. Ik schets nu twee negatieve uitersten, de waarheid zal wellicht, hopelijk niet zo extreem zijn.

Toch is het verhaal rond deze eindtermen basisgeletterdheid nog niet gedaan. Deze eerste ronde die nu afloopt, werd natuurlijk gekenmerkt door een virus. Dat men op verschillende manieren billijk wil delibereren is maar normaal. Tegelijk komen er centrale toetsen aan die misschien hier vanaf 2023 ook wel een rol kunnen in spelen waardoor het voor delibererende klassenraden moeilijker wordt om zomaar dingen of beter doelen door de vingers te zien.

Wordt dus vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.