Doorloopjes, een gratis platform om je te helpen je lessen nog beter te maken

De voorbije zes maanden werkte ik mee aan het maken van 58 video’s met onder andere Tim Surma voor de camera, elk bij een doorloopje of een walkthru. The Teaching WalkThrus  is een visuele gids die Tom Sherrington en Oliver Caviglioli ontwikkelden waarin de didactische inzichten van Rosenshine, de formatieve evaluatie van oa Dylan Wiliam,… beschreven worden in korte stappenplannen om je zo nog beter evidence-informed te laten werken.

René Kneyber vertaalde deze naar het Nederlands en Stichting Leerkracht, samen met oa ResearchED maakten het gratis, bijhorende platform waar je de video’s kan terugvinden. Check dus Doorloopjes.nl voor de video’s die gaan over een enorme variëteit aan onderwerpen en waarbij we aan het boek praktische voorbeelden en aandachtspunten toevoegen. We stellen de Doorloopjes niet voor als recepten, maar als extra middelen voor je toolbox.

Er zijn onder andere video’s over positieve relaties, visuele signalen, routines, bevestigend taalgebruik, een kennisrijk curriculum, samenhang in het curriculum, eisen stellen, getrapte vragen stellen, het kern-achterland-concept, doelgerichte woordenschatontwikkeling, abstracte modellen, gepaste ondersteuning, het grote plaatje en het kleine plaatje, meta-cognitie, overhoringen, een kennisoverzicht als hulpmiddel, repeteren en presenteren, effectief groepswerk, opdrachten met een open einde, enzovoort.

2 gedachten over “Doorloopjes, een gratis platform om je te helpen je lessen nog beter te maken

 1. Beste,

  DIT IS GEWELDIG!! Ideaal om 10’ springtijd kwalitatief op te vullen. Zo handig dat je ook je eigen notitieblaadje kan maken. Snel, effectief…waauw!!

  En nu ‘met goesting’ naar school om mijn logopedistenrol te vervullen.

  Ik kijk uit naar mijn volgende springminuten.

  Met vriendelijke groeten, Marianne

 2. Beste Pedro, doorloopjes.nl is niet gratis. Je moet je nl. registreren, dus gegevens afstaan die St. Leerkracht gaat gebruiken om hun eigen producten of die van anderen aan jou aan te bevelen. Je betaalt dus met jouw persoonsgegevens. Ten slotte behoudt St Leerkracht zich het recht voor om éénzijdig de privacy overeenkomst te wijzigen, m.a.w. ze kunnen met jouw gegevens doen wat ze willen. Gratis? Dacht het niet.

  Mvg, Alois Ruitenbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.