Mag je de kleuterleerkracht laten wegstemmen door de kleuters?

Kleutergewijs

Wat een domme vraag, denk je. Inderdaad, ik zie het niet snel gebeuren. Een kleuterklas zonder kleuterleerkracht is wellicht een wilde fantasie waar weinig kleuters warm voor zouden lopen. Dit is ook niet de bedoeling als je aandacht wil besteden aan inspraak op school. Maar hoeveel inspraak hebben je kleuters? Wellicht laat je hen al een stuk mee beslissen over wie in welke hoek mag. Wat kan er nog? De experts van het Europese project PARTICIPA verhelderden voor mij alvast het waarom van inspraak, en hielpen ook andere twijfels en misverstanden rond inspraak de wereld uit.

Inspraak geven kan in verschillende gradaties

Inspraak kan van een eerder beperkte vorm tot heel uitgebreid. Een van de meest uitgebreide vormen van inspraak iskleuterinitiatief, waarbij kleuters echt de leiding nemen. Daarnaast kunnen kleuters ooksamenwerkenmet volwassenen als evenwaardige partners. De minst uitgebreide vorm van inspraak is wanneer kleutersgeraadpleegdworden…

View original post 646 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.