Nieuw EEF-rapport: hoe geletterdheid verbeteren in het basisonderwijs

De Education Endowment Foundation publiceerde het voorbije weekend een nieuw rapport over hoe je geletterdheid kan verbeteren bij 7- tot 11-jarigen. Je kan het rapport en de aanbevelingen hier downloaden. Dit is de samenvattende poster:

3 gedachten over “Nieuw EEF-rapport: hoe geletterdheid verbeteren in het basisonderwijs

  1. Dag Pedro,
    De EEF lijkt in Nederland en Vlaanderen de nieuwe Heilige Graal te worden. Ik betwijfel of dit wel zo verstandig is. Er valt de nodige kritiek te leveren op de werkwijze van de EEF, zie dit artikel van Geert Driessen: https://didactiefonline.nl/blog/blonz/driessen-duikt-in-npo
    Wat ook opvalt in de aanbevelingen is de afwezigheid van het belang van het aanbrengen van achtergrondkennis, zie ook Hirsch, Snow, Houtveen en vele, vele anderen. Ten slotte staat op plaats 3 (!) het onderwijzen van leesstrategieën in speciaal daarvoor geselecteerde teksten. Dit doen wij in Nederland al jarenlang in de begrijpend leesmethodes (bv. Nieuwsbegrip) en het effect daarvan is nefast op de leesmotivatie en leesresultaten van 15-jarigen, waarvan een kwart functioneel analfabeet is en de meerderheid een hekel aan lezen heeft en bijgevolg niet meer leest, behalve hun berichten op de telefoon.

    Met vriendelijke groet, Alois Ruitenbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.