Kunst en wetenschap, of wetenschap en kunst

Kunst en wetenschap, twee benamingen, twee verschillende domeinen. Alleszins, zo lijkt dit toch te zijn. Zeker in onze huidige, woelige tijden: de ene floreert, de andere protesteert. Maar zijn kunst en wetenschap wel zo verschillend? Of zien we misschien iets over het hoofd?

Op het eerste zicht lijken kunst en wetenschap inderdaad twee verschillende domeinen. Wetenschap wordt vandaag de dag gewoonlijk geassocieerd met gegevens, noodzaak, de ontdekking van de waarheid. Kunst, integendeel, wordt gezien, als gevoelens, plezier en het ontdekken van de schoonheid eerder dan de waarheid[1]. Voor beide kan je worden opgeleid, maar vooral kunst lijkt een soort van aangeboren ‘artistiek talent’ te vereisen. En zo lijkt het dat de ene wetenschapper en de andere kunstenaar is.

Voor de 19de eeuw was dit onderscheid echter minder vanzelfsprekend. Het grootste gedeelte van onze menselijke geschiedenis werd er immers enkel gesproken over kunstenaars. De term ‘wetenschapper’ werd slechts…

View original post 656 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.