De mens in de machine

Soms komen verschillende zaken toevallig samen. Een van mijn zonen moest werken met book widget over robots, en daar kwam de mechanische Turk of schaakmachine van de Hong

aarse Wolfgang Von Kempelen. Dit was in feite een goocheltruc en geen echte robot, in de ‘machine’ zat namelijk een kleine schaker van vlees en bloed verborgen.

De voorbije dagen werd ik ook om de oren geslagen met artificiële intelligentie en de mogelijkheden voor onderwijs. Maar Von Kempelen maakte school. Het is geen ongebruikelijke praktijk in Sillicon Valley om AI te laten faken door mensen van vlees en bloed.

Overpromise, zeker rond dingen als machinelearning en artificiële intelligentie is zeer wijd verspreid, ook in onderwijs. Er wordt weinig over gesproken, maar ook in Vlaanderen lieten mensen zich in het onderwijs voor veel geld vangen aan software die beloftevol leek, maar vooral beloftes bleek.

Zijn er dan geen mogelijkheden? Toch wel, maar vaak nog vooral laaghangend fruit. Grote spelers zoals Microsoft of Google zie ik ook dingen doen, maar het is zoal Koen Pelleriaux op het VDAB-event gisteren in Oostende: vaak ontbreekt dan wel nog content op verder prima platformen.

Larry Cuban schreef ooit de klassieker Oversold and Underused over technologie in onderwijs Te vaak is het ook overpromise and underdeliver. En dat is zonde, want zo krijg je een kerkhof van mislukte projecten, verkopers die soms onterecht niet meer geloofd worden door de praktijken van anderen en een technologische vooruitgang die maar niet lijkt te lukken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.