De eindtermen zijn vernietigd en wat nu?

De beslissing is er en terwijl de het grondwettelijk hof chaos wil voorkomen door de eindtermen nog een periode te handhaven, zijn voor de politiek de gevolgen niet te overzien. Ik schrijf bewust politiek, al zal minister Weyts wellicht de grootste gevolgen dragen. Want mispak je niet: geen enkele politieke partij stemde tegen de eindtermen, de machtsstrijd tussen politiek en de twee koepelorganisaties is uitgedraaid op een overwinning voor die laatste.

Wat zijn de gevolgen? Moeilijk te voorspellen, maar er zal zeker een invloed zijn op:

  • de eindtermen basisonderwijs
  • de eindtermen in het secundair onderwijs
  • hoe de Vlaamse toetsen al dan niet gebruikt zullen worden

Wat zal het gevolg zijn van het gezichtsverlies van de minister? Of van het net dat zich net aan de kant van de minister schaarde? Het zijn allemaal mensen die morgen weer met elkaar aan tafel gaan moeten zitten, maar ergens in toch een nieuwe wereld waar tegelijk er nog steeds een enorm lerarentekort is en al die andere issues waar we al te lang moeten over praten.

En waar het voor veel onderwijsmensen hierdoor een ver van hun bed-spel kan lijken, ook wel bekend als ‘Brussel’, zullen de gevolgen op middellange termijn zeker voelbaar zijn en wellicht ruimer gaan dan een hertekening van de eindtermen van de tweede en derde graad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.