Snel van start: vroege predictoren van cognitieve begaafdheid bij kleuters

Onderzoek toont aan dat niet alle cognitief begaafde leerlingen (d.w.z. leerlingen met sterke cognitieve vermogens) een vlekkeloze schoolloopbaan tegemoet gaan. Zo moet 1 op 10 begaafde leerlingen in de loop van het leerplichtonderwijs een jaar overdoen (Ramos et al., 2019). Hoewel onderpresteren vaak pas zichtbaar wordt in het secundair of hoger onderwijs, heeft het vaak wortels die teruggaan tot de basisschool. Met name een gebrek aan schoolse uitdaging zou kinderen al op jonge leeftijd op een pad richting demotivatie en onderpresteren kunnen zetten (Snyder & Linnenbrink-Garcia, 2013; Ramos et al., 2021). Om gepast in te kunnen spelen op de leerbehoeftes van cognitief begaafde kinderen, is het dus belangrijk om al vroeg zicht te krijgen op hun cognitief potentieel.

Daarom onderzochten we in een longitudinale studie (SiBO) bij 4.131 kinderen hoe de eerste tekenen van cognitieve begaafdheid al in de kleuterklas kunnen worden opgemerkt. Hiervoor voorspelden we, op basis van…

View original post 438 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.