Vandaag sta ik in De Morgen met commentaar op de vele proefballonnen die opgelaten werden de voorbije dagen over het lerarentekort. Een belangrijk element haalde het artikel niet en wil ik hier toch ook nog delen.
Momenteel zien we bijvoorbeeld in Nederland in Den Haag scholen die slechts vier dagen zullen open zijn. Dit is een voorbeeld van een aanpak op korte termijn. Maar… het einde van het lerarentekort is nog lang niet in zicht, integendeel. Een aanpak op korte termijn dreigt dan een nieuwe werkelijkheid te worden.
In het artikel stel ik dat er harde keuzes moeten gemaakt worden, waarbij er steeds moet gekeken worden of de keuze de job minder aantrekkelijk maakt. Indien dit het geval is: slechte keuze. Zo neem ik als voorbeeld het tijdelijk afschaffen van het leerlingvolgsysteem. Hier zeg ik over:
Is een leerlingvolgsysteem belangrijk? Ja. Wordt het onderwijs minder goed als je dat afschaft? Waarschijnlijk, want je krijgt daardoor minder begeleiding. Maar we moeten keiharde keuzes maken: met de mensen die we hebben, kunnen we niet alles doen. Ik heb liever dat onze kinderen vijf dagen naar school gaan, goed les krijgen en de job voor leerkrachten aantrekkelijker wordt.
Het is dus een maatregel op korte termijn om de werkbaarheid van de job mogelijk te maken. Maar als zo een maatregel genomen wordt zonder maatregelen op lange termijn, dan is het definitief gedaan met het leerlingvolgsysteem. Iets waar ik niet voor pleit. Bij elke ad hoc maatregel moeten er dus ook maatregelen voor een langdurige oplossing genomen worden zodat de tijdelijke maatregelen een eindpunt kunnen kennen. De kraan moet ooit dicht, anders blijven we dweilen…
Is begeleiding geen onderdeel van “goed les geven”? En is het verzorgen van onderwijs via Zoom of Teams aan grotere groepen leerlingen niet met hetzelfde argument te rechtvaardigen? Het onderwijs wordt waarschijnlijk minder goed, maar we moeten nu eenmaal keuzes maken.
Er is een verschil in impact op leerling en docent zeker in primair onderwijs. En ik schrijf niet begeleiding weg, maar wellicht minder. Maar tegelijk: kan een keuze zijn. Vermoed wel dat de ongelijkheid bij die keuze meer zal kunnen onder druk staan.
Onderwijsinstellingen moeten inderdaad keuzes maken die allemaal nadelen hebben. Ik ben blij dat ik niet in hun schoenen sta.
Helemaal mee eens, ik ook niet!
Helaas achter een paywall.
Met Bovenwijs vzw werken we hard aan een stevig antwoord op de tekorten aan leraren én aan directeurs. Voor deze laatste is het probleem de vicieuze cirkel met een zeer hoge uitval en zwaar onvoldoende scholing. Alles samen een 200-tal concrete grote en kleine voorstellen. Alle streng beoordeeld op wat duurzaam bijdraagt tegen dat tekort en/of voor kwaliteit. Een goede strategie voor stevige kwaliteitsverhoging kan leraren en directies mee hermotiveren. Voor de korte termijn stellen we een tiental grote maatregelen voor. Voor meer info, bovenwijs.vzw@gmail.com.