Het gevecht tegen ChatGPT

We zijn nu iets meer dan een maand na de release van ChatGPT en het blijft de gemoederen beroeren. Hoe gaan we er mee omgaan in het onderwijs als er een tool komt die ogenschijnlijk goede teksten kan schrijven? Het lijkt alsof we een nieuwe ronde terecht zijn gekomen van hoe onderwijs worstelt met technologie. Eerdere voorbeelden zijn alle problemen met online examineren en pogingen tot proctoring, of alle plagiaatsoftware die nodig is sinds je zeer makkelijk veel teksten online kan vinden om te copy-pasten.

Een van de verwachte gevolgen is een verbod, wat nu in New York in de scholen gebeurt. Maar dat is natuurlijk een doekje voor het bloeden. Alsof kinderen thuis geen toegang hebben tot de tool? Of gaan we vanaf nu ook verplichten dat alle papers en opstellen op school geschreven worden, onder toezicht, op pen of papier?

Net zoals er plagiaatsoftware bestaat, duiken er ook verschillende tools op om AI-gegenereerde teksten te herkennen. GTPZero is een nieuwe, ik probeerde zelf eerder al een andere.

Mijn collega Casper Hulshof raadde studenten tegelijk ook al ChatGPT aan op een manier die ik daardoor ook al gebruikte: als spellingcontrole op steroïden.

Net zoals na de doorbraak van internet-sites met boekbesprekingen, zullen leerkrachten vooral creatief moeten omgaan met opdrachten tot de volgende doorbraak.

En mocht je denken dat schrijven nu toch niet meer belangrijk is, check wat Frederik Anseel hierover schreef. Zelf trouwens.

5 gedachten over “Het gevecht tegen ChatGPT

  1. De reactie op de online boekbesprekingen bij mijn tieners is samen te vatten tot knutselactiviteiten. Op dit moment is er eentje een collage aan het maken van beelden die met het boek gerelateerd zijn ( mag niet online dus schaar en lijm in aanslag) en een stopmotionfilmpje. Of hij voor het maken van die opdrachten het boek echt moet lezen … Ik hou mijn hart dus vast voor het ‘creatief omgaan’.

    • Is niet wat ik hiermee bedoelde, want inderdaad dat is soms niet echt meer met de inhoud bezig zijn. Andere – betere – voorbeelden die ik zag: vergelijk drie boekbesprekingen kritisch met elkaar, verbeter deze boekbespreking,…

      • In “The Second Machine Age” komen Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee met meer doordachte evaluaties, implicaties en aanbevelingen:”Motivated students and modern technologies are a formidable combination.”

  2. Ja . Pedro je hebt gelijk. Is zo oud als de mensheid. Mijn oma zei : als het paard de tram niet meer trekt, vergaat de wereld. Altijd maar de angst voor het onbekende. Zit in de biologie van de homo sapiens!

  3. “Learning to race with the machines” is het 12e hoofdstuk in “The Second Machine Age”. Dat is het boek van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee waarmee “Het gevecht tegen ChatGPT” een in compleet ander en een voor het onderwijs en de onderwijswetenschappers veel interessanter perspectief kan worden geplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.