Salman Khan vond de flipped classroom niet uit, maar door zijn Khan academy en de fondsen van de Gates Foundation, werd hij wel een grote promotor van deze didactische aanpak. In zijn nieuwe plannen gaat hij een stap verder, door zelf een heuse virtuele school te lanceren, Khan World School. Hierbij kunnen kinderen online lessen volgen en zo ook slagen. De uitgangsprincipes zijn dezelfde, streven naar mastery, maar zijn bedoeling zou zijn om net de sterke leerlingen die op hun honger blijven zitten in het reguliere onderwijs, sneller door het onderwijs te loodsen.
Klinkt goed, maar toch krijgt deze virtuele charter school behoorlijk wat kritiek. Enkele van de kritieken zijn onder andere dat het een typisch model is dat Silicon Valley al een paar keer geprobeerd heeft, zonder succes. Ook vrezen wetenschappers dat het een model is waarbij vooral winst centraal staat, en het belang van de leerlingen ondergeschikt hier aan wordt. Dit is ook de reden wellicht waarom Khan deze school promoot voor sterke en ‘zelfgemotiveerde’ leerlingen. Sorry, maar die kunnen op alle manieren wel iets leren. De uitdaging in onderwijs is net iedereen mee te krijgen. Gelijkaardige virtuele scholen haalden trouwens ook een behoorlijk laag leerrendement.
Persoonlijk denk ik ook nog dat er wel vragen te stellen zijn over dit YouTube en Zoom-onderwijs. Niet dat deze tools een meerwaarde kunnen zijn, maar tegelijk niet voor alle doelen die onderwijs onderwijs maken, denk maar aan de drieslag van Gert Biesta, subjectificatie, kwalificatie, maar vooral ook socialisatie. Tegelijk kan het wel een middel zijn voor leerlingen die afgelegen wonen, maar dit is niet noodzakelijk de doelgroep van deze nieuwe school.
Misschien krijgen de critici ongelijk, maar het zijn wel degelijk belangrijke aandachtspunten.
Pedro, wat ik idd ook uitdagend vind is dat het vaak over winst gaat, of op termijn gaat. Er wordt ook vrij eenzijdig door 1 partij opgelegd wat de kinderen moeten leren. En dat er geen differentiatie is van wat je mag denken.
Daarnaast heb ik wat minder met digitaal / afstandsonderwijs.
Omdat ik denk dat school niet over onderwijs gaat, maar over ontwikkeling gaat.
Dat het aan de leerkrachten is om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling op weg naar hun volwassenheid.
Ik hoop vooral dat veel school directeuren (wat vaak managers geworden zijn die kijk naar cijfers) niet in deze hype meegaan.