Bestaat er wel slecht Nederlands? (Universiteit van Nederland)

Ben jij een taalnazi of vind je alles goed? De taal die algemeen geaccepteerd is noemen we het Standaardnederlands – vroeger heette dat ABN, ‘Algemeen Beschaafd Nederlands’?

Regelmatig vliegen we elkaar in de haren als we het hebben over de vraag wanneer iets wel of niet nou ‘goed’ Nederlands is. Voor een deel kunnen we kijken naar de officiële spellingswet. Die bepaalt hoe je woorden moet schrijven (en dat kun je terugzoeken in het beroemde Groene Boekje). Maar we hebben in het Nederlands geen officiële grammatica: de ideeën daarover zijn gebaseerd op gewoonte en traditie. En die zijn lang niet voor iedereen hetzelfde.

Daarom ben je echt niet strafbaar als je ‘groter als’ zegt in plaats van ‘groter dan’. Ook op het gebied van uitspraak en woordkeus zijn we vrij: als je ‘houdoe’ in plaats van ‘doei’ wil zeggen, dan kan dat gewoon.

Toch kiezen we er soms voor om ons expres wél aan de ongeschreven regels te houden, en soms expres juist níet. Dat ligt aan de situatie, legt taalkundige Kristel Doreleijers (Tilburg University) uit. Dialect is dus niet per se ‘fout’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.