Wie van jullie draagt oordopjes in de klas? Over akoestiek in de kleuterklas.

Kleutergewijs

Deze vraag (in een facebookgroep voor kleuteronderwijzers) deed me eerst even schrikken, want: ‘Als je oordopjes indoet, hoor je de kleuters dan nog wel goed?’ Maar al meteen daarna ging ik verder denken. Ik weet van mezelf immers ook wel dat ik na enkele dagen stagebezoeken wat minder bestand word tegen veel achtergrondgeluid. Hoe is dat dan voor kleuteronderwijzers? En voor de kleuters?

Is het wel zo problematisch?

Een studie van de bedrijfsgeneeskundige dienst IDEWE (Roelandt et al., 2013) geeft aan dat zowel leerkrachten als kinderen in de kleuterklas aan schadelijke geluidsniveaus worden blootgesteld. Het onderzoek vond plaats in 8 scholen van Vlaams-Brabant en ging onder andere na wat de geluidsblootstelling voor leerkrachten en kinderen was. Het geluidsniveau in de klassen schommelde tussen de 71 en 89 dB(A). Op de speelplaats werd de schadelijke drempel van 85 dB(A) ruimschoots overschreden (89-95 dB(A)).

Wanneer ik dat verder bekijk op de decibelschaal

View original post 1.797 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.