Nieuw rapport vertelt een ‘dirty little secret’ over Chromebooks

Chromebooks worden massaal gebruikt in scholen en de reden is niet ver te zoeken: de toestellen zijn relatief goedkoop. Maar dat is tegelijk ook het zwakke punt: volgens een nieuw rapport zijn de toestellen  vaak niet gemaakt zodat ze makkelijk te herstellen zijn én ze bevatten bijna allemaal een geprogrammeerde einddatum waarna ze niet meer updatebaar zijn. Oorspronkelijk was dit vijf jaar, al geeft Google nu aan dat dit aangepast is naar 8 jaar. Maar dus de toestellen worden gaandeweg onbruikbaar. Net zoals (de veel duurdere) Macbooks hebben ze verder nog het nadeel dat er meestal gaan ander besturingssysteem toelaten op het toestel, waardoor ze ook op die manier niet herbruikbaar zijn.

Volgens het rapport van US PIRG, levert dit een enorme vervuiling op voor de samenleving. Ze berekenden dat alleen al de toename van het aantal Chromebooks in de VS in het eerste jaar van de pandemie voor 9 miljoen ton extra uitstoot van carbon dioxide zorgde.

Het bedrag dat zou bespaard kunnen worden mochten de toestellen makkelijker herstelbaar worden en geprogrammeerd worden om langer bruikbaar te zijn, is gigantisch (in de VS 1,8 miljard alleen al).

3 gedachten over “Nieuw rapport vertelt een ‘dirty little secret’ over Chromebooks

 1. Langere updates zijn welkom voor school en werk maar zolang je gewoon het net opkan en een beveiliging opkan zetten ishet toch geen probleem en je kan toch ook dingen bij kopen op goo6

 2. Chromebookschool uit het Gentse hier en niet akkoord met die bevindingen.

  Een redelijke afschrijftermijn is 3-4 jaar. Dat de updates dan 8 jaar doorgaan is meer dan ruim. Langer support geven, doet de kost oplopen voor fabrikant én klant.

  Een ander besturingssysteem is weinig zinvol want de zwakke hardware kan helemaal geen ander besturingssysteem draaien.

  De herstelbaarheid dan weer is vooral een probleem in de VS, waar dat meestal niet via onderhoudscontracten wordt geregeld en de scholen zelf instaan voor de herstelling. De onderdelen zijn moeilijk te bemachtigen en daardoor is zelf een herstelling uitvoeren daar een probleem. Bij ons in Vlaanderen werken de resellers met een grote stock aan vervangonderdelen (uit o.a. afgeschreven toestellen), waardoor de herstelbaarheid wél prima is.

  Wij hebben al 5+ jaar duizenden chromebooks in ons beheer en de onverwachte kosten vallen bijzonder goed mee.

  Dankzij de lage kost kunnen we de toestellen ook 100% gratis aanbieden, terwijl scholen met Windows-laptops heel wat moeten doorrekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.