Even tot hier

Het is de laatste dag van juni en dit is de laatste blogpost voor een tijdje. De bedoeling is om begin augustus terug op te starten. Eerlijk gezegd is het een van de zwaarste voorjaren ooit geweest voor ons gezin (zie ook hier) en zelden ben ik zo toe geweest aan een break als nu.

Hou jullie gezond en voor mij past deze titel van deze plaat hopelijk af en toe: Missing, presumed having a good time…

Missing...presumed Having A Good Time, Notting Hillbillies | CD (album) |  Muziek | bol.com

Welke redenen geven leraren zelf om leraar te worden én te blijven?

DUURZAAM ONDERWIJS

Ik heb het heerlijke boek van Brigitte Vermeersch (de expert onderwijs van VRT-NWS) en Greet Decin (hoofd van de lerarenopleiding UCLL) gelezen: 100 redenen om leraar te worden. Die redenen worden voor alle duidelijkheid door leraren zélf gegeven. Vermeersch en Decin hebben gesprekken gevoerd met tientallen leraren. Daaruit komen hartverwarmende boodschappen, die illustreren dat de overgrote meerderheid van de leraren (zoals ook al bleek uit het onderzoek van Hilde Colpin) zeer tevreden is in hun job, en dat leraar zijn voor velen het mooiste beroep ter wereld is. Ik laat hieronder een aantal citaten uit het boek spreken; meer heeft dit blogbericht niet nodig.

“Ik vind het ongelooflijk om mensen te laten groeien, sterker te laten worden en stappen vooruit te laten zetten. Als docent is dat prachtig om te zien.” (Sven)

“Het is geweldig om jongeren te boeien, en vooral ook zelf geïnspireerd en geboeid, verwonderd te mogen…

View original post 257 woorden meer

Lectuur op zaterdag: help, mijn USB-stick is weg, de ontbrekende kleur in de regenboog en fans van horror (en meer)

De laatste weekendbijlage bij deze blog van dit schooljaar:

Ten slotte. Binnenkort gaat deze blog in zomermodus. Ook de Engelstalige zusterblog zal even de boeken dicht doen. Maar… elke dag deel ik muziek op deze pagina. Word gerust lid voor 1 live liedje van een bekende artiest, of een opvallende cover of gewoon iets anders moois waar ik per ongeluk op ben gebotst.

Blend Up: een praktijkgids voor blended onderwijs aan laaggeletterde cursisten en NT2-cursisten

DUURZAAM ONDERWIJS

Blended onderwijs voor laaggeletterde cursisten en NT2-cursisten, kan dat? Vast en zeker. En er is nog meer heuglijk nieuws: op basis van een OBPWO-onderzoek (gefinancierd door de Vlaamse overheid) ontwikkelde het Centrum voor Taal en Onderwijs (Faculteit Letteren, KU Leuven) een praktijkgids voor centra die met deze doelgroep blended willen werken. De onderzoekers doorploegden de literatuur en betrokken in hun designproces cursisten, lesgevers én centrumverantwoordelijken. Het resultaat is een praktijkgerichte website met als kernboodschap: Blended onderwijs voor deze doelgroep is geen one size fits all verhaal, maar houdt bij voorkeur rekening met de kenmerken van de cursisten, de doelstellingen van de cursus en de lokale context, én met een aantal richtinggevende principes voor krachtig blended onderwijs die zich situeren op 3 dimensies:

  • Een krachtig centrumbeleid
  • Een doordacht blended ontwerp van de cursus
  • Effectief leerkrachthandelen

Een aantal dingen vallen op bij deze principes:

  • Een blended cursus voor laaggeletterde of NT2-cursisten ontwerpen…

View original post 287 woorden meer

Misschien ook iets om in de gaten te houden in het onderwijs: citaties apps

Nog regelmatig hoor ik de stem van professor Mark Spoelders in mijn hoofd die met luide stem vraagt ‘Da ies? Wie zegt dat?’ Hij dramde er bij ons studenten terecht in dat je een argument moet onderbouwen en dat je de literatuur moet kennen voor je zomaar iets claimt. Het is een belangrijk element binnen het wetenschappelijk denken.

Daarom schrok ik nogal van het artikel van Serge Horbach, Freek Oude Maatman, Willem Halffman en Wytske Hepkema, of beter van de automatische citaties apps die ze erin beschreven. Zo vat Scienceguide de werking van deze apps samen:

Zo’n applicatie verwerkt de tekst die de auteur schrijft en beveelt op basis van een lerend algoritme citaties aan van wetenschappelijke artikelen die de geschreven tekst onderbouwen. Dat kan een auteur veel tijd besparen; het bieden van een historische context van een begrip of argument vergt dan geen urenlange zoektocht in boekenkasten of online zoekmachines. Zelfs onderbouwing van een zelfbedacht argument kan met zo’n citatie-applicatie gemakkelijk worden gevonden.

De verstrekkende gevolgen dat deze apps kunnen hebben op wetenschap (o.a. wellicht een Mattheus-effect waarbij veel-geciteerde artikels nog meer geciteerd zullen worden), kun je nalezen in het oorspronkelijke artikel of via Scienceguide, maar ik wil even stilstaan bij het onderwijs. Dit is ook de natte droom van veel studenten. Kort door de bocht betekenen dergelijke apps: je schrijft maar wat en er volgt wellicht een degelijke onderbouwing. Gelukkig kan een beetje docent nog wel onzin herkennen. Het wordt echter moeilijker om bij een logisch klinkende paper te checken of de literatuur wel degelijk is doorgenomen puur op basis van wat je leest…