Terug nieuwe PISA-cijfers: echt goed nieuws én toch ook wel slecht nieuws

Kreeg even geleden telefoon van een journaliste of ik de nieuwe PISA-cijfers al zag. Ik dacht dat het over creativiteit ging, maar nee, er is nog een extra nieuw rapport gepubliceerd vandaag: financiële geletterdheid.

Wat meet men hier?

Screenshot

Hiervoor moet men financiële informatie identificeren, financiële informatie en situaties analyseren, financiële kwesties evalueren en financiële kennis en inzichten toepassen en dat in 4 contexten, namelijk onderwijs en werk, huis en gezin, voor het individu en binnen de maatschappij.

Nu eerste het goede nieuws: we zijn in Vlaanderen de beste ter wereld.

Screenshot

En de groep die het zwak doet is relatief klein:

Screenshot

Maar… we zijn ook de grootste daler in vergelijking met 2012 en 2015:

Screenshot

Verder valt op dat:

  • Samenvattend voor Vlaanderen daalt de gemiddelde prestatie van de 10% zwakst presterende leerlingen voor financiële geletterdheid tussen PISA2012 en PISA2015, om daarna stabiel te blijven tussen PISA2015 en PISA2022. De gemiddelde prestatie van de 10% sterkst presterende leerlingen voor financiële geletterdheid steeg tussen PISA2012 en PISA2015, om daarna sterk af te nemen in PISA2022. De prestatiekloof tussen de 10% zwakst presterende leerlingen en de 10% sterkst presterende leerlingen werd groter tussen 2012 en 2015, om tussen 2015 en 2022 opnieuw te verkleinen.

  • Al scoren meisjes gemiddeld iets hoger dan jongens, het verschil is niet significant.
  • In Vlaanderen verklaart het thuismilieu van de leerlingen significant meer van de variantie in de scores van financiële geletterdheid dan gemiddeld overheen de OESO-landen, namelijk 16,8% In geen enkel deelnemend lang wordt er significant meer variantie verklaard door de SES van leerlingen dan in Vlaanderen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.