Boeken

De voorbije jaren schreef ik samen met verschillende collega’s de volgende boeken:

  • Waarom Moet Mijn Kind Eigenlijk Naar School?
  • Bijna Alles Wat Je Moet Weten over Psychologie
  • Met de Kinderen Alles Goed
  • Juffen zijn Toffer dan Meesters
  • Klaskit
  • Wat we kinderen echt kunnen leren
  • Jongens zijn Slimmer dan Meisjes
  • Ik was 10 in 2015
  • Meisjes Kijken
  • De Jeugd is Tegenwoordig
  • Was het nu generatie X, Y of Einstein

Waarom Moet Mijn Kind Eigenlijk Naar School?

Waarom moet mijn kind dat allemaal kennen?
Hoe kies ik de juiste school?
Wat als mijn kind het slecht doet?

Plotseling gaat je kind naar school … en komen er zaken als huiswerk, woordjes leren lezen, onzekerheden, successen, teleurstellingen en vriendschappen voorbij. En keuzes, heel veel keuzes, waarbij je als ouder al snel honderd-en-een vragen hebt. Hoe kun je je kind motiveren voor een vak? Of ervoor zorgen dat het beter studeert? Misschien zit je wel met zo veel vragen dat je zelfs begint te twijfelen aan de school zelf.

Waarom moet mijn kind eigenlijk naar school? is een handleiding om de school als ouder én als kind te overleven. Want hoe je het ook wendt of keert, school speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van je kind. Je ontdekt in dit boek hoe effectieve studiemethodes eruitzien, hoe je gepast reageert op een slecht (of goed) rapport en waarom je soms door minder te doen als ouder meer gedaan krijgt. Op een no-nonsense manier help je jouw kind op de enorme reis door het onderwijs.

Over Bijna Alles Wat Je Moet Weten over Psychologie

Basisboek voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt

Klopt het cliché van de lastige puber?
Op welke manier vergroten we weerbaarheid bij jongeren?
Welke invloed heeft de naaste omgeving op een kind?

Het bestuderen van de psychologie van kinderen en jongeren kent een relatief korte, maar boeiende geschiedenis. Verschillende denkers en stromingen hebben dit vakgebied in een richting gestuurd die ook opvoeding en onderwijs grondig heeft beïnvloed … alleen zijn veel van die ideeën intussen weerlegd. Hoe weet je dan wat wel effectief bewezen is en werkt?

Bijna alles wat je moet weten over psychologie kijkt naar het reilen en zeilen van kinderen en jongeren in de dagelijkse praktijk. En vooral: het laat zien hoe ouders, leraren en opvoeders met die inzichten aan de slag kunnen. Behalve uit de psychologie, bevat het inzichten uit de pedagogiek, sociologie en andere gedragswetenschappen om zo tot een bruikbaar overzicht te komen. Hoe leren kinderen en jongeren, hoe motiveer je hen en hoe kun je hun gedrag individueel en in een groep positief beïnvloeden? Dit praktische en actuele basisboek leert het je allemaal.

Over Met de Kinderen Alles Goed

Sommige zaken waar ouders en opvoeders zich zorgen over maken bij jongeren, zijn die zorgen niet waard. In de plaats daarvan bestaan er dan weer andere crises die minder opvallend zijn, maar juist schadelijkere gevolgen hebben voor de jeugd. In Met de kinderen alles goed onder- scheidt Pedro De Bruyckere feit van fictie. Is het echt zo erg gesteld met de kinderen en jongeren? En zijn er manieren om hun weerbaarheid te versterken? Dit boek geeft je het antwoord en gaat op zoek naar oplossingen.

Over Juffen zijn Toffer dan Meesters

Goede omgang met kennis, bronnen en factchecking is belangrijker dan ooit, zeker in opvoeding en onderwijs. In de veelheid aan informatie en meningen die leraren en leerlingen, maar ook ouders, wetenschappers, pedagogen, beleidsmedewerkers en politici dagelijks te verwerken krijgen, is het niet altijd duidelijk wat ze werkelijk voor waar mogen aannemen.

In Juffen zijn toffer dan meesters trekken Pedro De Bruyckere, Paul A. Kirschner en Casper Hulshof de lijn door van hun bestseller Jongens zijn slimmer dan meisjes. Gesteund door onderzoek bespreken ze een volledig nieuwe reeks onderwijsmythes. In verhitte debatten zoeken ze naar het sterkst gedragen standpunt. Ook als er daardoor hardnekkige fabels moeten sneuvelen.

Is aangeboren intelligentie bepalend voor een goede schoolcarrière? En hoe zit het nu met die juffen en meesters? In dit boek staat het weloverwogen antwoord.

Over Klaskit

tools

Lesgeven kan je niet aan de hand van een checklist. Er is geen lijst van recepten die ervoor zorgt dat leerlingen dag na dag een geijkt stappenplan doorlopen en aan het eind van het schooljaar de juiste leerstof kunnen opdreunen. Niet alles werkt bij iedereen, voor eender welk doel, in eender welke context.

Maar dat betekent niet dat er geen hulp- middelen zijn die echt kunnen werken. In dit boek gaat pedagoog Pedro De Bruyckere vanuit die gedachte op zoek naar goede praktijken, en onderzoekt hij in welke omstandigheden ze werken, voor welke doel- groep, en waarom.

Klaskit levert een praktisch beeld op van wat leren inhoudt en schept een overzicht in de massa aan tegenstrijdige ideeën over onderwijs. Want wie weet hoe je onder meer effectieve feedback geeft, hoe je het best een relatie opbouwt met je leerlingen en wat een sterke schoolvisie kan opleveren, heeft de tools in handen om een topleraar te worden.

Over Wat we kinderen echt kunnen leren?

De voortdurende evolutie van pedagogische en onderwijskundige wetenschappen zorgt voor een overaanbod aan nieuwe inzichten en mogelijke toepassingen. Dat maakt het voor ouders, onderwijsprofessionals en beleidsmakers moeilijk om te bepalen welke conclusies ze moeten trekken en welk advies te volgen. Alle adviezen lijken gebaseerd op onderzoek, maar de resultaten spreken elkaar vaak tegen. In dit boek toont bestsellerauteur Daniel T. Willingham hoe je feit van fictie kunt onderscheiden. Hij beschrijft wat goede wetenschap is, hoe je die kunt herkennen en waarom we vaak zo goedgelovig zijn voor slecht onderbouwde en foute claims. Wat we kinderen echt kunnen leren biedt een praktische methode om bewust te leren omgaan met onderwijsonderzoek en -voorschriften. Zo kun je als ouder of onderwijsprofessional door de bomen het bos weer zien.

Over Ik was 10 in 2015

WAAR ZULLEN JE KINDEREN LATER WONEN?
ZAL ER NOG WERK ZIJN VOOR HEN?
ZAL JE KIND OOIT EEN PARTNER VINDEN?
ZAL HET EIGENLIJK WEL GELUKKIG ZIJN
Vroeger ging het zo: mensen kregen kinderen, voedden hen op zoals dat bij henzelf was gebeurd, en konden erop rekenen dat die kinderen het beter zouden hebben dan zij.

Die gedachte is vandaag niet meer zo vanzelfsprekend. Onze jobs zullen overgenomen worden door robots. Er is steeds minder plaats om te leven. Vluchtelingenstromen en oorlogen zijn dagelijkse kost. Moeten we onze verwachtingen dan bijstellen?

Ik was 10 in 2015 beschrijft tendensen die een invloed zullen hebben op de levens van kinderen en jongeren. Daarbij doet het niet aan glazenbolvoorspellingen, maar toont het aan waar we staan en waar het met de wereld nu echt naartoe gaat. Dit boek formuleert een duidelijk en optimistisch antwoord op de vragen van ongeruste ouders, opvoeders en leraren.

De wereld lijkt constant in verandering en dit maakt de taak van ouders, opvoeders en leerkrachten zeker niet eenvoudiger. Waar ouders er vroeger vanuit konden gaan dat hun kinderen het beter zouden hebben dan zijzelf, is dat vandaag niet zo vanzelfsprekend meer.
“Waarschijnlijk moeten onze kinderen het met minder doen”, is een veelgehoorde vrees. Wat moeten onze kinderen studeren als sommige banen binnenkort door robots vervangen worden? Waar zullen onze kinderen leven? Welke nieuwe uitdagingen komen op hun pad?

Pedagogen Pedro De Bruyckere en Bert Smits hebben geen glazen bol, maar bekijken wel de belangrijkste tendensen die een invloed zullen hebben op de levens van kinderen en jongeren. Zo beantwoorden ze de vragen die de volwassenen hebben over hun toekomst. Een opvoedingshandleiding voor de toekomst.

Over Urban Myths about Learning and Education

“Jongens zijn slimmer dan meisjes”, het boek dat Casper en ik in 2013 schreven werd al meer dan 5000 keer verkocht en nu is er ook een Engelstalige versie, Urban Myths about Learning and Education. Paul Kirschner kwam er als auteur bij want in plaats van het boek simpelweg te vertalen, hebben we het hele boek zowat herschreven. Nee, dit wil niet zeggen dat het eerste boek fout was. Wel hebben we een pak meer onderzoek toegevoegd die de voorbije 2 jaar verscheen of die nog een extra licht op het lemma kan werpen. In totaal groeide het boek met zowat 20000 woorden.

2 mythes sneuvelden in de herwerking, niet wegens fout, wel omdat ze minder relevant leken voor een internationaal publiek, 2 nieuwe mythes werden toegevoegd, waaronder eentje rond een een uitspraak van een welbepaalde, bekende sir in het onderwijs.

Het boek is nu wereldwijd te koop, en dus ook in Nederland en België verkrijgbaar.

Over het boek ‘Meisjes kijken’

MeisjesKijkenCoverMet de komst van de puberteit verandert er heel wat in het leven van meisjes. Op dat moment verliezen ouders vaak het zicht op hun dochter. Het kind verandert in een raadsel en dat kan tot grote zorgen leiden. Over de nadruk op uiterlijk, het constante geroddel, seksualiteit…

Veel van deze zorgen worden bovendien gevoed door de media. Films presenteren de middelbare school als een jungle en kranten schrijven gretig over zogenaamd nieuwe fenomenen als breezerseks en bangalijstjes.

Meisjes kijken van Linda Duits en Pedro De Bruyckere laat zien wat er klopt van het beeld dat media over meisjes schetsen en laat de lezer kijken vanuit het perspectief van de meisjes zelf. Niet alleen blanke middenklassemeisjes komen daarbij aan bod. Het boek is geschreven met aandacht voor de grote diversiteit onder meisjes vandaag.

Ondertussen tweede druk!

Uitgegeven bij LannooCampus en VanDuuren!

Over het boek ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’

Dit boek neemt alle indianenverhalen over onderwijs onder de loep en weerlegt ze stuk voor stuk op basis van recent onderzoek.

Onderwijs is als het weer: iedereen praat erover, iedereen denkt er veel over te weten. We hebben er allemaal een mening over omdat we allemaal betrokken zijn.
Jongens zijn slimmer dan meisjes gaat de hardnekkige clichés over leren, technologie in de klas, neurologie en onderwijsbeleid te lijf!
Zo sneuvelen in dit boek onder andere leerstijlen, blijken jongens niet beter in wiskunde en blijken baby’s niet slimmer te worden van klassieke muziek.
Dit boek werd geschreven door Pedro De Bruyckere en Casper Hulshof en verscheen februari 2013. Ondertussen Vijfde druk!

Uitgegeven bij LannooCampus en VanDuuren!

Over het boek ‘De Jeugd Is Tegenwoordig’

De mythes over de nieuwe generatie jongeren ontkracht.
Feit. De nieuwe jongeren zijn anders. Maar zijn ze slimmer en sneller? Of zijn ze liever lui dan moe? Zijn ze traditioneler of net weer niet?
In hun toegankelijke en spitse stijl hangen Pedro De Bruyckere en Bert Smits een herkenbaar beeld op van de jongere van nu.

Alles wat werknemers, leerkrachten en ouders moeten weten over de nieuwe generatie jongeren. Compleet met tips en aanbevelingen.

Vanaf nu is het boek te koop in de betere boekhandels, online winkels enz. Je kan het ook via de webshop van onze uitgevers Lannoo en Van Duuren bestellen. Bij interesse voor grotere volumes van het boek, neem graag contact op.

Over het boek ‘Is het het nu generatie X, Y of Einstein?’

‘De jeugd van tegenwoordig’ kreeg al vele namen: generatie Y, de E-generatie of I-generatie en

FAQ voor leraren, opvoeders en ouders

zelfs recent de generatie Einstein. Hier zit maar één boodschap achter: deze groep jongeren is niet zoals al de vorige. Maar op welke manier zijn deze teens en twens vandaag anders dan de babyboomers of de generatie X? Vroeger leek het makkelijk, dan had je punkers, of johnny’s, … maar nu lijkt iedereen vanalles te zijn.

Zijn ze echt die multitaskende eenzaten achter hun computer? Hebben ze echt geen zin meer in school? Is een taak voor hen gewoon knip- en plakwerk? Is kennis voor hen iets dat je op google opzoekt? Ouders, opvoeders en onderwijsmensen maken zich zorgen. Het lijkt alsof de jongeren in een andere wereld leven in een ander tempo. Hoe praat je met je kinderen als ze zelf liever lijken te chatten? Hoe kan je als leerkracht je leerlingen of studenten boeien met bord en krijt als ze zelf de hele tijd 3D-games zitten te spelen? Kortom, hoe bereik je deze generatie?

In dit boek doorprikken Bert Smits en Pedro De Bruyckere enkele mythes en verklaren ze de belangrijkste tendensen. Ze schetsen een genuanceerd, soms grappig en positief beeld waarin je vaak je zoon of dochter, je leerling of je student zult herkennen. En nee, ze multitasken niet, ze telescopen (klik hier voor meer uitleg)…

Bestellen?

17 gedachten over “Boeken

  1. Pingback: Pr-nachtmerrie « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Heeft Facebook een negatief effect op schoolresultaten? « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  3. Pingback: Wat elke lesgever zou moeten weten… jongeren kunnen niet multitasken « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  4. Pingback: Welke leiderschapstijlen werken in 2010 « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  5. Pingback: Edufloor blogt » 10 regels voor gebruik van sociale media in het onderwijs

  6. Pingback: Daar is multitasking weer… en de discussie rond punten en Facebook gaat verder. « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  7. Pingback: Bericht 3000: Passie is nu al mijn woord van 2012 « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

  8. Pingback: Deze blog en X, Y of Einstein « Bluemusic: de homepage van Pedro De Bruyckere

  9. Pingback: Persbericht Steunpunt Jeugd: Vlaanderen in 2050: jongeren willen rust, drukte en aantrekkelijkere steden « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

  10. Pingback: Nieuw OESO-rapport over technologie en onderwijs: it’s not about the technology! « X, Y of Einstein? – De Jeugd Is Tegenwoordig

  11. Pingback: Vanzelfsprekend beter leren. | P11

  12. Pingback: A no-brainer: are you left- or right-brained? (funny) | From experience to meaning...

  13. Pingback: Blogpost 5000 op X, Y of Einstein: een dankwoord! | X, Y of Einstein?

  14. Pingback: Is de adolescentieperiode een gevoelige periode voor socio-culturele ontwikkeling? | X, Y of Einstein?

  15. Pingback: Deze blog en X, Y of Einstein – Bluemusic: de homepage van Pedro De Bruyckere

  16. Pingback: A Design Education – Buiten de krijtlijnen

  17. Pingback: Pedro De Bruyckere: Jongeren op weg helpen | merksplas.NU

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.