Heeft Facebook een negatief effect op schoolresultaten?

Terwijl de studenten examens aan het afleggen zijn, stoten we op enkele onderzoeken die elkaar lijken tegen te spreken.

Uit een een klein verkennend onderzoek (bij 219 studenten) door Ohio State University bleek dat intensieve Facebookgebruikers slechtere scores haalden, het sociale netwerk werd gezien als een vluchtweg en afleider (zie hier voor meer informatie over dit onderzoek).

Maar nieuw uitgebreider onderzoek van de University of New Hampshire bij 1100 studenten geeft een totaal ander beeld. Zij ontdekken namelijk geen verband tussen gebruik van twitter, facebook, youtube en slechte schoolresultaten. De stelling bij hen is dat de studenten ondertussen sociale netwerksites zo gewoon zijn, dat het gewoon geïntegreerd is in het dagelijkse leven. (klik hier voor de bron)

Terwijl ik dit schrijf, heb ik een half oog op Facebook waar ik zie dat mijn studenten een eigen groep gemaakt hebben (afgesloten voor het grote publiek) waarin ze de examens bespreken, vragen behandelen en waarschijnlijk ook verzuchtingen delen. Ik word maar geen lid, ze mogen hun eigen ruimte hebben. In ons boek hadden we het er al over dat discussiefora op het leerplatform soms minder gebruikt worden, maar dat dit niet betekent dat ze niet online discussiëren.

Een gedachte over “Heeft Facebook een negatief effect op schoolresultaten?

  1. Pingback: Daar is multitasking weer… en de discussie rond punten en Facebook gaat verder. « Is het nu generatie X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.