Welke leiderschapstijlen werken in 2010

Leiderschapstijlen zijn een vaak te onderbelicht thema binnen de klas. We kennen wellicht nog allemaal de ondertussen behoorlijk oude indeling van democratisch, autoritair,… Leading Blog heeft het over welke eigenschappen leiding geven moet hebben anno nu:

  1. They think and act systemically: they see things as a whole rather than compartmentalising. They connect the parts by a guiding sense of purpose.
  2. They see people as the route to performance: they are deeply people and relationship centered rather than just people-oriented. They not only like and care about people, but have come to understand at a deep level that the capability and engagement of people is how they achieve exceptional performance.
  3. They are self-confident without being arrogant: self-awareness is one of their fundamental attributes. They are highly motivated to achieve excellence and are focused on organisational outcomes, vision and purpose. But they understand they cannot create performance themselves. Rather, they are conduits to performance through their influence on others. The key tool they have to do this is not systems and processes, but themselves and the ways they interact with and impact on those around them. This sense of self is not ego-driven. It is to serve a goal, creating a combination of humility and self-confidence. This is why they watch themselves carefully and act consistently to achieve excellence through their interactions and through their embodiment of the leadership role.

Dit is gebaseerd op een rapport van een Britse denktank The Work Foundation, maar in de blog verwijzen ze, net als ons, ook naar het onderzoek van Goffee & Jones die vooral peilden bij ondergeschikten. Hoewel niet onmiddellijk identiek aan bijvoorbeeld leerlingen, toch essentieel:

  1. a sense of community,
  2. a sense that the work is significant,
  3. a sense of excitement (or fun),
  4. and authenticity (meaning that the personality and behaviour of the leader is consistent and credible).

Punt 1 en 2 kan je linken aan het belang van te weten achter welke vlag jongeren willen lopen, maar ook aan de door ons beschreven nieuwe zakelijk. Puntje 3 linkt direct aan de beleveniseconomie en punt 4, tja, is gewoon het quintessentiële selectiepunt bij jongeren (zie ook ons hoofdstuk 5). (bron)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.