Beïnvloedt Harry Potter en Twilight het brein van jongeren?

Geef toe, een intrigerend uitgangspunt. Dit was het onderwerp van een meeting van wetenschappers, schrijvers en onderwijsdeskundigen aan de Cambridge University. Ze wilden onderzoeken hoe de hersenen van tiener aangetast worden of veranderen door het lezen van de “Twilight” saga, de “Harry Potter”-serie of andere boeken die de bedoeling hebben angst en angstige emotionele reacties op te roepen.

In een vraaggesprek met The Washington Post blijkt een van de onderzoekers wel degelijk invloed te zien:

We hebben altijd geweten dat ontmoetingen met kunst en literatuur onze zintuigen beïnvloeden. We voelen vreugde, verdriet, angst, verdriet. We leven mee met de karakters. Wij leren via hen over onszelf en over andere mensen. Wat we vandaag kennen uit de neurowetenschappen is dat er plekken in de hersenen zin die verantwoordelijk zijn voor deze gevoelens en dat het mogelijk is om vast te stellen of delen van de hersenen beïnvloed wordt door te lezen of een film te bekijken. Puberhersens gaan door significante en snelle veranderingen, alles dat van invloed is laat diepe indrukken na. Zeer donkere fictie creëert en versterkt een gevoel van onveiligheid, die typisch is voor de adolescentie, maar het kan ook een bevrijding betekenen, wanneer de lezers hun persoonlijke ervaringen “delen” met die van de fictieve personages. Dus ja, alle hersenen van lezers zijn veranderd nadat ze een boek gelezen hebben, maar de hersenen van tieners zijn bijzonder gevoelig en dus kwetsbaar.”

Verder in het vraaggesprek wordt er op gewezen dat een puur dieet van dergelijke donkere boeken wellicht een negatieve invloed kan hebben, maar dat verbieden op geen enkele manier effect heeft,integendeel. Het beste is net het bespreken en delen van ervaringen met deze vorm van literatuur.

Had er voor het artikel nog niet bij stilgestaan, maar donkere verhalen voor jongeren zijn relatief recent, de eerste boeken waren meer avonturenverhalen.

Lees het volledige interview hier (gevonden via kortjes)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.