Bericht 3000: Passie is nu al mijn woord van 2012

Dit is het 3000ste bericht dat ik schrijf op deze blog. Het was nooit de bedoeling, laat staan een streefcijfer. Waar Bert en ik ooit de bedoeling hadden wat aanvulling te geven bij ons eerste boek is deze blog ondertussen veel meer. In plaats van 1 a 2 berichten per week zijn er gemiddeld 4 per dag voor de gemiddeld 600 bezoekers per dag.

Zo een mijlpaalpost is iets speciaals, dus wil ik even stilstaan bij een woord waar ik de laatste weken veel mee bezig ben: passie. In een bericht dat ik gisteren plaatste had ik het al over een nieuw promotie-onderzoek over bevlogenheid van Judith Konermann.

In haar onderzoek draait het vooral over de HRM-kant van het onderwijsverhaal, maar via mijn eigen literatuurstudie voor mijn doctoraatsonderzoek leerde ik ondertussen verschillende onderzoeken kennen die wijzen op het belang van passie op leren  (Hattie, 2009, 2012, Day, 2004, Steele, 2009).

Van Fried, 2001) leerde ik dat passie en praktisch denken elkaar niet hoeven tegen te spreken::

Wat is een gepassioneerde leerkracht? Bond et al vatten het als volgt samen:

“Inspired teachers are committed both to teaching and to encouraging student learning; to them teaching is more a mission than a mere job or career. They demonstrate responsibility, a strong code of ethics, and a deep love of the subjects they teach. In addition, they express more emotion than non experts when discussing successes and failures in the classroom” (Bond et al., 2000, p. 58).

Opgelet, er zijn wel 2 soorten passie volgens Carbonneau et al (2008), gebaseerd op Deci and Ryan (2000): enerzijds een harmonieuze passie, anderzijds een obsessieve passie: ‘Where in the first the activity of teaching is ‘internalized by one’s identity’ and the activity of learning is freely accepted as important to him or her, in the latter teaching might be the only activity that allows him or her to maintain a sense of self-worth’. (Carbonneau et al, 2008).

“Passion and practicality are not opposing notions; good planning and design are as important as caring and spontaneity in bringing out the best in students..”

Niet enkel in het onderwijs, maar in onze hele samenleving hebben we deze harmonieuze passie nodig. Het is dergelijke passie die anderen motiveert, inspireert en met een zelfde passie besmet.

Ik vermoed dat als passie het woord van 2012 wordt, het wellicht wel goed komt met al onze crisissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.