Onderzoek trekt de socratische methode in twijfel, werkt vragen stellen wel zo goed?

Een meerderheid van de Amerikaanse proffen gebruikt regelmatig de socratische methode in hun lessen, het onderwijsgesprek of onderwijsleergesprek gaat op deze techniek terug. Maar een onderzoek door 4 cognitieve wetenschappers Andrea P. Goldin, Laura Pezzatti, Antonio M. Battro, Mariano Sigman, stelt de effectiviteit van de methode in twijfel. Ze herhaalden de 50 vragen die Socrates gebruikte om een slaaf een wiskundetechniek aan te leren en opvallend: de volwassenen en adolescenten maakten de zelfde fouten als beschreven in het werk. Maar… waar bij Socrates de slaaf op het einde de oefening onder de knie had, bleek dat was dat bi bijna de helft van de respondenten niet het geval.

Ik ontdekte het onderzoek via Time en het zal de komende tijd wel door mijn hoofd blijven malen.

Het abstract van de studie, die je hier kan downloaden (betalend):

Two thousand four hundred years ago Socrates gave a remarkable lesson of geometry, perhaps the first detailed record of a pedagogical method in vivo in history [Plato. (2008)Apología de Sócrates. Menón. Crátilo. Madrid: Alianza Editorial]. Socrates asked Meno’s slave 50 questions requiring simple additions or multiplications. At the end of the lesson the student discovered by himself how to duplicate a square using the diagonal of the given one as the side of the new square. We studied empirically the reproducibility of this dialogue in educated adults and adolescents of the 21st century. Our results show a remarkable agreement between Socratic and empiric dialogues. Even in questions in which Meno’s slave made a mistake, within an unbounded number of possible erred responses, the vast majority of participants produced the same error as Meno’s slave. Our results show that the Socratic dialogue is built on a strong intuition of human knowledge and reasoning which persists more than 24 centuries after its conception, providing one of the most striking demonstrations of universality across time and cultures. At the same time, they also emphasize its educational failure. After following every single question including Socrates’ “diagonal argument,” almost 50% of the participants failed to learn the simplest generalization when asked to double the area of a square of different size.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.