“Hoe natuurlijker het ‘leerproces’, des te manipulatiever en bureaucratischer het onderwijs”

Nee, het is geen uitspraak van mezelf, maar een quote die ik haal uit “Rousseau en ik” van filosoof Maarten Doorman. Regelmatige volgers van deze blog weten wellicht dat ik druk bezig met een doctoraat rond authenticiteit en onderwijs, en omdat Rousseau vaak beschreven wordt als de grondlegger van de hedendaagse drang naar authenticiteit, moest ik dit boek wel lezen.

Doorman citeert veel auteurs die ik zelf al las, waaronder absolute aanraders als Andrew Potter (The Authenticity Hoax) en Charles Taylor (The Ethics of Authenticity).

In een goed filosofisch boek, zelfs dit van Doorman dat zeker laagdrempelig is, staan er zinnen waar je lang moet over nadenken. Deze zin is er zo eentje. Eerlijk, ik weet niet of het zo is. Ja, ons onderwijs kent een drang naar steeds meer natuurlijke vormen van leren, en ja er is sprake van stijgende manipulatie en bureaucratisering. Ik weet momenteel wel nog niet of er een causaal verband bestaat, alhoewel dat  bijvoorbeeld de Khan Academy tegelijk geroemd wordt voor het natuurlijke van het leerproces (eigen tempo, leerkracht puur coach,…) als voor de uitzonderlijke technische big brother opvolging van de lerenden.

Geen duidelijk antwoord in deze post, maar de commentaren staan open voor mensen die willen meedenken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.