Het belang van optimisme en het gevaar van paniek, een preek over opvoeding

De voorbije weken gaf ik verschillende lezingen en soms vrees ik dat ik begin te preken. Het is namelijk zo dat als we het over jongeren hebben, we zo vaak al te graag de nadruk leggen op de ‘vele’ gevaren die er  om de hoek of op het net kunnen loeren.

Door de nadruk op de gevaren te leggen, zien we de kansen niet, of erger ontnemen we onze kinderen vaak onnodig ontplooiingskansen.

We zagen de paniekreacties op de Bangalijsten, en lees nu zeker dit stuk van Linda Duits over FOMO, fear of missing out ofwel de sociale media stress (gepast afgekort tot SMS). Paniek en angst is zelden of nooit een goede raadgever. Het is beter stil te staan en de correcte breedte in te schatten. Je zou het de media kunnen verwijten, maar die krijgen al zo veel kritiek de laatste dagen. Het is belangrijker te beseffen dat we als volwassenen vooral het slechte wel lijken te willen horen zodat onze opvoedingsonzekerheid nog wat gevoed wordt. Sex sells, panic sells.

Moeten we dan naïef zijn? Nee, maar gevaren onderkennen is iets anders dan de nadruk leggen op alles wat verkeerd kan gaan. Soms is perspectief wel eens nodig. Jongeren drinken bijvoorbeeld minder dan veertigers, op enkele uitzonderingen na die wel degelijk aan comazuipen doen. Moeten we dan niet stilstaan bij verkeersveiligheid bij jongeren? Natuurlijk wel, maar we moeten dan ook zien hoe veel jongeren vooral dingen samen willen doen terwijl wij maar denken dat ze aan het vereenzamen zijn.

Vandaag postte ik op deze blog de Bergen Facebook Addiction Scale. Gepubliceerd, zeker geen Flair-test, en valabel, waarschijnlijk noodzakelijk. Maar maak er aub niet van dat nu iedereen verslaafd is aan Facebook.

Helpen we jongeren door ze constant te willen beschermen? Ze bewegen er alvast minder door. Ik sta meer dan ooit achter de boodschap van Bert en mij in ons boek: we hebben rust en (geen blind maar open ogen) vertrouwen nodig als ouders en volwassenen als we willen dat onze kinderen optimistisch blijven.

Zover mijn preek 🙂

Pedro

Een gedachte over “Het belang van optimisme en het gevaar van paniek, een preek over opvoeding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.